Septembar 17, 2019

 

postanska 13.09.2019

Ponovo suđenje za pogibiju muža, žene i bebe

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Miljen Lalić u Smederevu bio osuđen na pet godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće kod Bavaništa 2015. godine u kojoj su stradali muž, žena i njihva šestomesečna beba, dok im četvorogodišnja ćerka preživela.

U odluci koja je objavljena na sajtu suda, navodi se da je presuda ukinuta zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i predmet vraćen Osnovnom sudu u Smederevu radi ponovljanja suđenja.

Lalić se tereti za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

On se, kako se sumnja, 26. juna 2015. godine kretao iz pravca Kovina ka Bavaništu teretnim vozilom sa prikolikom brzinom od 50 kilometara na čas, uprkos upozorenju o ograničenju brzine do 40 kilometara na čas i znakom sa natpisom "opasnost"“.

U ukinutoj presudi se navodi da je Lalić usled takve brzine, koja je veća od dozvoljene i one kojom bi vozilo moglo da prođe krivinu bez proklizavanja, u uslovima mokrog i neravnog kolovoza, uprkos preduzetom usporavanju - u samoj krivini vozilom proklizao i prešao u susednu saobraćajnu traku u momentu kada mu je iz suprotnog smera nailazilo vozilo kojim je upravljao V.I.

V.I. i beba preminuli su na licu mesta, a njegova supruga i četiri dana kasnije na Urgentnom centru.

Četvorogodišnje dete poginulih zadobilo je lake telesne povrede.

U detaljnom obrazloženju odluke Apelacionog suda koje je naknadno objavljeno na sajtu, između ostalog se navodi da je prvostepeni sud propustio da omogući odbrani kao i stručnom saradniku odbrane, da sudskom veštaku postavljaju pitanja u vezi njegovog nalaza i mišljenja.

Apelacioni sud samtra da je prvostepeni sud trebalo da dozvoli da se sudski veštak ispita u prisustvu strucnog savetnika, jer on kao stručno lice, za razliku od stranaka u postupku raspolaže stručnim znanjem, te omogućava samim tim "stručnu raspravnost" o predmetu veštačenja.

Pored toga, iz spisa predmeta se ne može zaključiti iz kojih razloga nije izvršen tehnički pregled teretnog vozila i prikolice, naveo je Apelacioni sud koji je u ovom slučaju usvojio žalbu odbrane.

U ponovnom postupku Apelacioni sud je naložio prvostepenom sudu da, u zavisnosti od primedbi stručnog savetnika, odluči da li je neophodno odrediti novo veštačenje koje bi uradili veštaci Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

Istovremeno, u ponovnom postupku prvostepeni sud će proveriti gde se nalazi vozilo, kao i priključno vozilo i izvršiti proveru da li je moguće obaviti tehnički pregled, i eventualno pribavljavi i druge dokaze.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2