Decembar 15, 2019

 

810x100

Profesor Gimnazije u Velikoj Plani: Ispod školskog igrališta moje škole su kosti pobijenih Planjana

By Decembar 10, 2017 0

Ispod sportskih terena Gimnazije u Velikoj Plani, koje koriste i đaci Tehničke škole, nalaze se posmrtni ostaci Planjana koje su 1944. godine ubili komunisti i OZNA-a, tvrdi profesor istorije mr Darko Ivanović, koji je o istoriji i ljudima ovog kraja objavio više od 20 knjiga.

- U školskom dvorištu Nemci su iskopali rovove. Kada su partizani zauzeli Planu hapsili su pripadnike četničkog pokreta, ali i ugledne ljude koji im se nisu priklonili i za koje su smatrali da bi mogli da im budu politički protivnici, dovodili ih nad te rovove, streljali i zatrpavali – kategoričan je Ivanović.
On ističe da se ovom temom bavio godinama, istraživao činjenice i razgovarao sa brojnim svedocima, od kojih su mnogi bili i savremenici tragičnih događaja i da nema nikakve sumnje da se ubijeni još uvek nalaze ispod školskih sportskih terena.
- Moguće je da je neka porodica, koja je imala jaku vezu, odnela posmrtne ostatke svog najmilijeg, ali većina stradalih je ostala na mestu streljanja i ukopa.
Profesor Ivanović objašnjava da su pojedine žrtve zakopane veoma plitko i da je bilo slučajeva nalaženja njihovih posmrtnih ostataka.
- Nekoliko godina posle rata, kada su počeli radovi na izgradnji Gimnazije, prilikom kopanja temelja, nađeni su posmrtni ostaci jednog nesrećnika iz  Markovca. Uz kosti pronađeni su i delovi njegove odeće, koji još nisu bili istrulili. Jedna učiteljica je po džemperu prepoznala da je u pitanju njen brat, kojeg su komunisti streljali. I kasnije, prilikom građevinskih radova u školskom dvorištu, nalažene su pojedinačne ljudske kosti, ali su o tome, zarad mira u kući, ćutalo – nastavlja Ivanović.
Više možete pročitati na portalu srbijadanas.com, klikom OVDE.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2