Decembar 03, 2020

 

postanska 30.10

Carinici sprečili krijumčarenje migranata u kombiju sa SD tablicama

Carinici su, dubinskom kontrolom, na magistralnom putu Vršac – Pančevo kod Banatskog Karlovca, otkrili i sprečili pokušaj krijumčarenja osam ljudi.

Kako je saopštila Uprava carine, 16. aprila na pomenutoj saobraćajnici, carinici su uočili sumnjivi kombi, koji je stajao pored puta, čekajući da se službeno vozilo udalji. Iskusni službenici su to primetili, pa su se odlučili za detaljnu kontolu kombija “fiat dukato” smederevskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 47-godišnji srpski državljanin.

Na pitanje službenika da li ima nešto da prijavi i šta prevozi, vozač nije imao izbora već je priznao da prevozi ljude. Potom je otvorio teretni deo kombija, i tada su carinici videli osam ilegalnih migranata. Muškarci zatečeni u kombiju nisu posedovali nikakvu dokumentaciju, a prema sopstvenim izjavama dolaze iz Sirije i Bangladeša.

Slučaj je odmah prijavljen najbližoj policijskoj stanici u Alibunaru, kojoj su migranti i predati u dalju nadležnost.

Krizne okolnosti se, kako dalje navode u Upravi carine, krijumčarima ponekad čine naročito privlačnim, jer veruju da će tada moći lakše da se bave zloupotrebama, međutim carinici to dobro znaju, pa se bez obzira na vanredne okolnosti kontrole dosledno sprovode.

Poznato je da carinska služba, pored stalnog prisustva na graničnim prelazima, raspolaže i specijalizovanim timovima carinika koji kontrole sprovode van prelaza, tačnije u unutrašnjosti teritorije. Time se povećava uspešnost otkrivanja prekršaja, jer uvek postoji mogućnost dodatne kontrole.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2