Septembar 23, 2019

 

postanska 13.09.2019

Izložba Muzeja u Smederevu: Despot Đurađ Branković u delu braće Nastasijević

Muzej u Smederevu, 20. maja u 18 časova, povodom Međunarodnog dana muzeja i u okviru manifestacije Noć muzeja, organizovaće izložbu "Despot Đurađ Branković u delu braće Nastasijević: susret Rudnika i Smedereva", autora mr Snežane Cvetković i Miroslava P. Lazića.

Istorijske i kulturne spone između Rudničkog kraja i Smedereva brojne su i duboke, najintenzivnije u poznom srednjem veku, u vreme despota Đurđa Brankovića. Duh despotske porodice Branković bio je izuzetno živ u Gornjem Milanovcu i Rudničkom kraju i tokom prvih decenija 20. veka, pronalazeći umetnički eho u talentovanoj građanskoj porodici Nastasijević iz Gornjeg Milanovca. Traženje inspiracije u srednjovekovnoj prošlosti i njeno preobražavanje u duhu savremene umetnosti, ujedinjavalo je braću Nastasijević u zajedničkom umetničkom delovanju.

Muzička drama „Đurađ Branković“, izvedena pred publikom u Narodnom pozorištu u Beogradu 12. juna 1940. godine, bila je umetnički trijumf braće Nastasijević. Prema Momčilovom dramskom tekstu „Đurađ Branković“, Svetomir je komponovao muziku, dok su nacrte za scenografiju radili i Svetomir i Živorad. Konačno, realizovana je scenografija slikara Stanislava Staše Beložanskog.

Nadahnut stvaralaštvom starije braće, lik despota Đurđa Brankovića i njegovo vreme oživeo je i Slavomir Nastasijević u istorijskom romanu „Teško pobeđenima“ (Beograd, 1976).

Izložbena postavka je realizovana zahvaljujući pozajmici predmeta iz Legata braće Nastasijević iz Muzeja Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, Muzeja pozorišne umetnosti u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu i Narodnoj biblioteci u Smederevu.

U okviru pratećeg programa, od 19 časova, biće održan koncert kamernog orkestra „Svetlost“ iz Smedereva, a nastupiće Jelena Ugrinić (viola), Staša Timotijević (čelo) i Nemanja Petković (klarinet). Rukovodilac i dirigent Marko Đorđević.

Ulaz je besplatan, a izložba će moći da se pogleda do 20. septembra. Pokrovitelj izložbe je Grad Smederevo.

Last modified on Četvrtak, 11 Maj 2017 21:46

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2