Avgust 19, 2019

 

postanska jun2019

Izložba o Đurađu Brankoviću u Noći muzeja

U Muzeju u Smederevu publici je u Noći muzeja premijerno predstavljena izložba "Despot Đurađ Branković u delu braće Nastasijević", autora mr Snežane Cvetković i Miroslava P. Lazića, viših kustosa ovog muzeja.

Ličnost Đurđa Brankovića, verovatno najtragačnijeg vladara u srpskoj istoriji, bila je inspiracija braći Nastasijević, svakom u svom domenu.

Živorad, slikar, bio je osnivač udruženja Zograf, posvećenog obnovi srpske srednjevekovne likovne i arhitektonske kulture.

Momčilo, poznati književnik, napisao je muzičku dramu "Đurađ Branković", za koju je Svetomir, kompozitor i arhitekta, komponovao muziku.

Opera "Đurađ Branković" premijerno je izvedena u junu 1940. u Narodnom pozorištu u Beogradu. Najmlađi brat, Slavomir Nastasijević, autor je istorijskog romana "Teško pobeđenima", koji je posvećen Đurađu Brankoviću i njegovom dobu.

Izložbena postavka, u kojoj su predstavljena dela Nastasijevića, realizovana je zahvaljujući pozajmici predmeta iz Legata braće Nastasijević iz Muzeja Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, Muzeja pozorišne umetnosti i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" i Narodnoj biblioteci u Smederevu.

Izvor: Blic

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2