Januar 21, 2020

 

postanska dec

Počeli "Nušićevi dani"

Izvođenjem predstave „Korešpodencija“ beogradskog Zvezdara teatra otvoren je takmičarski deo programa 35-tih „Nušićevih dana“. Prethodno su, tradicionalno, položeni venci na spomenik našem najvećem komediografu, a u holu Centra za kulturu je otvorena izložba „Savremeni Nušić“, postavka studenata druge godine scenografije Fakulteta primenjenih umetnosti.

Iako se očekivalo da festival zvanično otvori Bratislav Petković, selektor „Nušićevih dana“, on se nije pojavio, a umesto njega to je učinila Svetlana Mihailović, članica Gradskog veća zadužena za resor kulture.
Do petka, na repertoaru su još „Urnebesna tragedija“ Ateljea 212, „Ožalošćena porodica“ Narodnog pozorišta iz Beograda, predstava „Pod žrvnjem“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta i „Žalujočna družina“, koprodukcija slovenačkih pozorišta iz Kranja i Celja. 
Ovogodišnji dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru je umetnik Aleksandar Berček, dok će bijenalna nagrada za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu, otići u ruke pozorišnog reditelja Jagoša Markovića. Tradicionalno, na festivalu će biti dodeljene i nagrade za najbolju predstavu po izboru publike i žirija, kao i nagrada „Milosav Buca Mirković“, za najbolje glumačko ostvarenje.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2