Mart 06, 2021

 

postanska 30.10

DUNAV FILM FEST: DESET FILMOVA U KONKURENCIJI ZA „DUNAVSKU LAĐU“

Projekcijom filma „Zviždači“ rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua, u Malom gradu smederevske tvrđave, u utorak veče je počeo „Dunav film fest“, a publika će do 25. avgusta imati prilike da vidi više od 40 ostvarenja. Za glavnu nagradu festivala, „Dunavsku lađu“, bori se deset filmova autora Podunavskih zemalja. Ljubitelji sedme umetnosti u takmičarskom delu programa već su bili u prilici da pogledaju četiri ostvarenja, dok je preostalih šest na repertoaru do subote. U četvrtak, 22. avgusta, na programu su filmovi „Otac“ u koprodukciji bugarske i grčke kinematografije, kao i „Zlatna rukavica“ nemačkog autora Fatiha Akina, namenjeno publici starijoj od 18 godina. U petak, 23. avgusta biće prikazan „Mali Džo“ rađen u koprodukciji Austrije, Velike Britanije i Nemačke, a zatim i „Izvan sistema“, delo nemačke kinematografije. Poslednjeg dana takmičarskih projekcija, u subotu, 24. avgusta, na programu su „Ruben Brent kolekcionar“ mađarske kinematografije i „Dijego Maradona“ dokumentarni film britanske produkcije.

Idejni tvorac festivala Igor Stanković kazao je na otvaranju da „Dunav film fest“ već nadilazi lokalne i državne okvire.

-Ovo je jako važan festival koji ima izuzetan program. Sjajnu ideju o filmskoj smotri na smedrevskoj trvrđavi uspeli smo da pretvorimo u stvarnost – reko je Stanković.

-Veliko mi je zadovoljstvo što imamo izuzetan izbor filmova u Smederevu. Osim ostvarenja iz podunavskih zemalja imamo nekoliko različitih pratećih programa među kojima su Almodovarovo ostvarenje, filmovi iz Jugoslovenske kinoteke, novi film jednog od najznačajnijih evropskih autora Fatiha Akina“, rekao je Jugoslav Pantelić, direktor „Jugoslovenske kinoteke“, ujedno i gost selektor festivala.

Svetlana Mihajlović,članica Gradskog veća zadužena za resor prosvete obrazovanja istakla je značaj festival za naš grad.

-Slavimo umetnost i kulturu, poštujmo ih, jer su oni najbolji deo svih nas. Zbog toga je grad Smederevo prepoznao filmsku umetnost i ovaj festival kao jedan od najboljih načina da se promovišu kulturni i turistički potencijali grada. „Dunav film fest“ se rodio u našem gradu sa ciljem da promoviše ne samo filmsku umetnost, već i vrednosti našeg grada, a pre svega Smederevsku tvrđavu – rekla je ona.


Žiri „Dunav film festa“, foto: grad Smederevo
Tokom svečanog otvaranja, publika na smederevskoj tvrđavi imala je priliku da vidi kratki film iz 1915-te, čiji su protagonisti srpski vojnici, Arčibald Rajs i jedan od najodlikovanijih srpskih oficira Aleksandar Srb. To je prvi sačuvani film na kome je snimak Smederevske tvrđave. Projekcija ovog filma je, naveli su organizatori, poklon Jugoslovenske kinoteke festivalu.

Osim u Malom gradu, još tridesetak ostvarenja produkcije Podunavskih zemalja publika će moći ovih dana da pogleda na pristanu na Dunavu, kod Karađorđevog duda i u Centru za kulturu u kome su projekcije celodnevne.

Nagradu „Dunavska lađa“, za najbolji film u takmičarskoj selekciji, biraće tročlani žiri koji čine Janko Popović Volarić, Radivoje Raša Bukvić i Nives Ivanković. Pored oficijelnog žirija drugog „Dunav film festa“, ove godine o najboljima prvi put odlučiće i mladi festivalski žiri.

Najbolji film, najboljeg mladog autora i glumačko ostvarenje u Smederevu će odabrati tročlani žiri koji čine Marko Grabež, Marko Vasiljević i Maja Šuša.

J.V

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2