Juli 12, 2020

 

postanska 20.06.2020

SMEDEREVSKA PESNIČKA JESEN: URUČENA NAGRADA ZLATNI KLJUČ

By Oktobar 17, 2019 0

Kineskom pesniku Ju Congu i domaćem autoru Ristu Vasilevskom, na svečanoj ceremoniji otvaranja 50-te Smederevske pesničke jeseni, uručen je Zlatni ključ, glavna nagrada međunarodnog festivala poezije. Odbor za dodelu nagrade na čijem je čelu Dragan Dragojlović, kako je rekao, jednoglasno je prihvatio predlog Organizacionog odbora festivala da dvojica pesnika ravnopravno ponesu najvažnije priznanje ovog festivala, a ključeve im je uručio zamenik gradonačelnika Dejan Stošić.

-Već 50 godina u ove ranojesenje dane Smederevo ponovo postane prestonica Srbije – pesnička prestonica Srbije. I ne samo Srbije, s obzirom na to da je Smederevska pesnička jesen manifestacija koja je odavno prerasla sve granice koje faktografija i geografija postavljaju ili uvažavaju. Smederevo je sasvim sigurno i večeras književna prestonica i Srbije i regiona, bez lažne skromnosti, na kratko, za vreme festivala, prestoni grad međunarodne pesničke države. Pola veka trajanja ove i ovakve svetkovine pisane reči je period koji zaslužuje svaku pohvalu i svaku potporu, i moralnu, i duhovnu i onu najmanje bitnu, ali nužnu i neophodnu, materijalnu. Do sada je bilo i bivalo i onako i ovako, raskošnije i skromnije, manjeg ili većeg obima, sa manje ili više učesnika, ali je uvek bilo i biće u slavu i na polzu i rodu i narodu, jeziku i pismu i poeziji i državi. neka tako bude i sada, a verujem, biće i ubuduće, što je samo tek jedan od razloga da se ponovo vidimo i dogodine, i one naredne i tako redom – rekao je u pozdravnoj reči Miloš Jovanović, zamenik predsednika Udruženja književnika Srbije.

Da je festival značajan i u međunarodnim okvirima, najbolje pokazuju laureati Smederevske pesničke jeseni, a jedan od njih, podsetili su organizatori, Peter Handke, ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade.

-Mi imamo mnogo razloga, i obavezu i dužnost, da zovemo ljude iz celoga sveta, ljude od duha i pameti, da posete ovaj grad i ovu zemlju koja nije velika po broju stanovnika, ali je velika po svom duhovnom uzletu i stvaralaštvu, gde je ovaj festival jedan mali zlatni grumen, i Smederevo želi da taj grumen traje ne samo 50 godina, nego i u sledeće godine i sledeće vekove – rekao je direktor festivala Goran Đorđević.

Prisutnima su se obratili i svoje stihove govorili prethodni dobitnici Zlatnog ključa, naš pesnik Matija Bećković i azerbejdžanski autor Hagani Habiboglu.

Prethodno je, u galeriji Centra za kulturu, otvorena retrospektivna izložba fotografija „Pedeset godina Smederevske pesničke jeseni“ autora Milorada Popovića, na kojoj su izloženi i rukopisi, plakati, kao i izdanja knjiga međunarodnog festivala koji ove godine obeležava pola veka postojanja.

Prethodne večeri uručena je i nagrada „Smederevski orfej“ koja je dodeljuje zavičajnim pesnicima, a ove godine pripala je Svetozaru Nikoliću, penzinisanom profesoru fizike u smederevskoj Gimnaziji za pesmu „Uzdah“.

J.V.

 

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2