Septembar 25, 2020

 

postanska 20.06.2020

Srpskim nadama danas dva, juče sedam zlata

By Novembar 26, 2017 0

Drugog dana međunarodnog turnira u streljaštvu za mlađe kategorije u Smederevu, na „Valter kupu“, danas su se svi učesnici takmičili u jedinstvenoj, apsolutnoj konkurenciji, za razliku od prvog dana kada su, u okviru „Velike nagrade Smedereva“, strelci kadetskog, mlađejuniorskog i juniorskog uzrasta nastupali u posebnim kategorijama.

Zlatne medalje za Srbiju su danas osvojili Stefan Todorović pištoljem i Ivana Marić, koja je trijumfovala puškom za devojke. Marićevoj je sem zlata pripalo i vredno priznanje, puška marke „Valter“, sponzora turnira, koja se dodeljuje takmičaru koji u kvalifikacijama postigne rezultat najbliži svetskom rekordu ovim oružjem. Marićeva je „ubila“ 417,9 krugova, pet krugova manje od sjajnog seniorskog svetskog rekorda Donki Čen (Kina). U finalu je sjajno gađala, „ubila“ je 250,7 krugova. Svetski juniorski rekord Kineskinje Mengjao Ši je samo za 1,4 kruga bolji od današnjeg ostvarenja Marićeve.

Nagradu za najbolji rezultat pištoljem pripala je Miroslavi Minčevoj, koja je poput Marićeve bila najbolja i u kvalifikacijama i u finalu.

Srpkinje su dominirale u nadmetanju puškom. Osvojile su sedam prvih mesta u konkurenciji 44 takmičarke. Uz Marićevu, mlađu juniorku Policajca,  na pobedničko postolje popele su se Marija Malić (srebro) i Teodora Vukojević (bronza).

Aleksa Mitrović je stigao do srebra vazdušnom puškom u muškoj konkurenciji, ispred Lazara Kovačevića, koji je u subotu postigao najbolji rezultat puškom na „Velikoj nagradi Smedereva“.

Mlađi junior lazarevačke Kolubare Stefan Todorović je prijatno iznenadio ubedljivim trijumfom vazdušnim pištoljem, ispred favorizovanih Bugara, u finalu u koje je ušao sa osmog mesta. 

Čak 16 kompleta medalja podeljeno je prvog dana međunarodnog turnira za mlađe kategorije u Smederevu, a srpskim takmičarima je pripalo sedam najsjajnijih odličja. Juče je na programu bila Velika nagrada Smedereva, u tri kategorije – kadetskoj (do 16 godina), mlađe juniorskoj (do 18) i juniorskoj (do 20), a bodovao se i ekipni plasman.

Mladi srpski strelci su osvojili tri od moguće četiri zlatne medalje u nadmetanju puškom za muškarce. Najbolji rezultat dana ostvario je evropski juniorski vicešampion Lazar Kovačević. Strelac Jagodine 92 je pobedio u takmičenju juniora (do 20) sa 620,1 krugom, jednim više od drugoplasiranog Hrvata Mikuljana. Treće mesto pripalo je Kragujevčaninu Stevanu Jovanoviću, koji je predvodio tim „Čika Mate“ ka ekipnom trijumfu.
Đorđe Savić („Oko sokolovo“) je trijumfovao u nadmetanju kadeta (16 godina), u kome je Stojan Stevanović (Policajac) bio treći. Medalje u takmičenju mlađih juniora (do 18 godina) osvojila su dvojica srpskih strelaca. Dušan Dimitrijević („Čika Mata“) je bio drugi, a Aleksa Mitrović (Novi Beograd Ušće) treći.

U ženskoj konkurenciji puškom Srpkinjama su pripala dva prva mesta. Marija Malić (Jedinstvo) je pobedila među mlađim juniorkama, ispred Ivane Marić i Marije Zavišić (obe Policajac). Srpski klubovi su osvojili i sve tri medalje u ekipnoj konkurenciji. Pobedio je Novi Beograd Ušće, srebro je pripalo „Čika Mati“, a bronza Policajcu. Kristina Lazarević je bila druga, a Marija Kolarević treća kod kadetkinja. Ani Akifović je pripala bronza u kategoriji juniorki.

U nadmetanju pištoljem u juniorskoj konkurenciji su pobedili Malina Stanojković (Bor 030) i Branko Mađanović (Policajac). Smederevac Dušan Bojić je bio najbolji među kadetima, dok je ženska ekipa „Živka Relića Zuca“ iz Sremske Mitrovice bila treća.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2