Juni 13, 2021

 

posta 30.3.2021

Dušan Marić predsednik Skupštine opštine Velika Plana?

Novi predsednik Skupštine opštine Velika Plana najverovatnije biće Dušan Marić, dugogodišnji novinar, ranije republički poslanik, a sada kandidat za narodnog poslanika i pomoćnik predsednika Opštine, nezvanično saznaje regionalni informativni portal ePodunavlje.

 Kako saznajemo, za predsednika Opštine Velika Plana ima više kandidata, a izbor će zavisiti i od promena u Opštinskom odboru Srpske napredne stranke, o kojima se sve više govori. 

BIOGRAFIJA DUŠANA MARIĆA

Dušan Marić je rođen 1963. godine u Šemenovcima kod Kupresa. Poslednjih 25 godina živi u Velikoj Plani. Od 2008. do 2012. bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije, u kojoj je govorio više od 400 puta. Dve godine je bio predsednik Skupštine opštine Velika Plana, a od 2016. godine je pomoćnik predsednika opštine Velika Plana.

Na parlamentarnim izborima 2014. 2016. i 2020. kandidovan je za narodnog poslanika.

Bio je član SRS, u kojoj je, sve do istupanja iz stranke 2014. godine, bio član Centralne otadžbinske uprave, član Izvršnog odbora i predsednik Podunavskog okružnog odbora. U drugoj polovini 2015. učlanio se u SNS, u kojoj ne obavlja, niti je obavljao neku stranačku funkciju.

AFP 3846

Otkako obavlja dužnost pomoćnika predsednika opštine, u novinama i na raznim internet portalima objavio je više od 700 novinskih tekstova. Tema većine njih su Velika Plana  (događaji i ljudi u ovoj opštini) i dešavanja na političkoj sceni Srbije i Velike Plane.Od 1983. godine radi kao novinar. Bio je glavni i odgovorni urednik "Studenta" i "Velike Srbije".

Od 1991. do 1995. godine bio je dobrovoljac  u ratovima za stvaranje i odbranu Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. Najviše na kupreškom ratištu, kao pripadnik Sedme motorizovane brigade VRS, u kojoj je komandovao izviđačko-diverzantskom četom i borbenim grupama "Mračaj" i "Velika Plazenica".

Posle povratka sa ratišta, do 1998. godine, radio je u beogradskom dopisništvu "Javnosti" iz Pala, glasilu Republike Srpske, a od 1998. do 2005. godine bio je dopisnik iz Srbije  srpskog "Oslobođenja" u Istočnom Sarajevu.
Objavljivao je u  "Studentu", "Mladosti", "Reviji 92", "Javnosti", "Večernjim novostima", "NIN-u", "Oslobođenju", "Borbi", "Svedoku", "Pogledima", "Blicu", "Dnevnom telegrafu", "Nedeljnom telegrafu", "Embargu", "Intervjuu", "Nacionalu", "ID-u", "Identitetu", "Glasu srpskom", "Srpskom borcu", "Velikoj Srbiji", "Detektivskom magazinu", "Ogledalu", "Srpskoj reči", "Banjalučkim novinama", "Pravdi", "Presu", "Aferi", informativnim programima Radio Sarajeva, Srpske radio televizije i Radio-televizije Srbije, internet portalima "Srbija danas", "Pres", "Fejsbuk srpski reporter", "Tamo daleko", "Srbija i Srpska"...Tema većine njegovih tekstova jesu život i stradanje srpskog naroda u prošlom i ovom veku.

Objavio je i osam knjiga. Prve četiri knjige, "Kuće na koje se smrt navadila", knjiga prva, "Kuće na koje se smrt navadila“, knjiga druga, "Rodu na pamćenje"  i "I junaci i jadnici",  tragične su priče o stradanju srpskih porodica iz Republike Srpske, Republike Srpske Krajine i  Srbije, iz kojih su, u ratovima od 1991. do 1999. godine, poginula dva, tri ili četiri brata. 

Glavni junaci "Rano istrgnutih božura" su borci iz Velike Plane, koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskim ratovima od 1991. do 1999. godine. "Ostavljene kose" su svedočanstvo o genocidu koji su od 1941. do 1945. godine, nad kupreškim Srbima, počinile hrvatske ustaše i istoriji Blagaja kod Kupresa u Drugom svetskom ratu. 

"„Sinovi Vitoroga" su dnevnik rata na Kupreškoj visoravni od 1991. do 1996. godine. Ove godine iz štampe mu je izašla knjiga "Bitka za Kupres", njegov lični dnevnik iz poslednjeg rata.

Oženjen je Jelenom, imaju sinove Miloša i Marka.

Last modified on Ponedeljak, 27 Juli 2020 11:29

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2