Oktobar 18, 2021

 

postanska 09.07.2021

Urbanistička obnova kulture u Smederevskoj Palanci

Opština Smederevska Palanka, do 1. februara ove godine, učestvovaće sa tri projekta na konkursu koji je raspispisalo Ministrastvo kulture i informisanja, „Gradovi u fokusu“. Tim povodom predsednik Opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen posetio je resornu ministarku Maju Gojković.

- Danas smo u Ministarstvu kulture i informisanja razgovarali sa ministarkom Majom Gojković o budućim projektima, koji se odnose na razvoj kulture i obnovu kulturnih ustanova i objekata u našoj opštini. Prvi projekat, u pripremi, je rekonstrukcija Kulturnog centra, što podrazumeva adaptaciju i osavremenjavanje pozorišne sale, zamenu kompletne električne instalacije, rekonstrukciju krova, fasade i zamenu stolarije, kaže Vučen.

Drugi projekat se odnosi na obnovu krova i fasade zgrade Narodnog muzeja, čime će se završiti kompletna rekonstrukcija ove kulturne ustanove. Treći i najinteresantniji projekat, čije idejno rešenje je već urađeno, jeste izgradnja Trga kulture ispred zgrade gradske biblioteke „Milutin Srećković“. 

- Projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija dela ulice 10. oktobara, od pešačke zone do već uređene Francuske ulice. To podrazumeva i postavljanje nove led rasvete i sadnju mladih stabala. Trg kulture u svom sastavu imaće anfiteatar koji će služiti za održavanje kulturnih večeri, koncerata na otvorenom i raznih muzičko-plesnih programa. Pored toga, što će Trg kulture biti prvenstveno namenjen kulturnim dešavanjima, dobićemo novu pešačku zonu za odmor i uživanje. Na tom mestu predviđena je i izgradnja prve velike česme u gradu, kaže Vučen.

On ističe zahvalnost Ministarstvu kulture i informisanja, posebno ministarki Maji Gojković, na podršci koju pruža za razvoj kulture u opštini Smederevska Palanka. 

- Takođe, veliku zahvalnost dugujemo i samostalnoj savetnici u oblasti pozorišno-plesnog stvaralaštva i ustanova kulture iz oblasti scenskog i scensko-muzičkog stvaralaštva u ministarstvu kulture, Đurđijani Jovanović za trogodišnju saradnju i podršku, dodaje Vučen.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2