April 17, 2021

 

posta 30.3.2021

CRVENI KRST SMEDEREVO: U prvoj aprilskoj akciji prikupljeno 63 jedinice krvi

Tokom redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi, organizovane u Centru za kulturu u Smederevu u ponedeljak, 5. aprila, prikupljene su 63 jedinice krvi, saopštavaju iz Crvenog krsta Smederevo. 

Akciju je posetila i Ivana Rodić, načelnik za promociju i organizaciju davanja krvi Instituta za transfuziju krvi Srbije, a u prostorijama Crvenog krsta Smederevo, sa predsednikom i sekretarom Organizacije, razgovarala je o narednim aktivnostima u ovoj oblasti. Iz Smederevskog Crvenog krsta pozivaju dobrovoljne davaoce da i ubuduće učestvuju u akcijama davanja krvi kako bi se obezbedile stabilne količine krvi za funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Iz ove humanitarne organizacije saopštavaju i da su, zbog aktuelnih epidemioloških mera, održali telefonsku sednicu Skupštine Crvenog krsta Smederevo, na kojoj su razmotreni u usvojeni izveštaji o radu i finansijski izveštaj za prošlu godinu, kao i plan aktivnosti u ovoj. Zaključeno je da su postignuti značajni rezultati u saradnji sa lokalnom samoupravom i svim relevantnim ustanovama i orgaizacijama, a kao važna istaknuta je i uloga volontera.

- Samo u periodu vanrednog stanja bilo je angažovano 47 volontera u Kol centru ili dostavljanju namirnica licima starijim od 65 godina, pružanju psiho-socijalne podrške i drugim zadacima. Volonteri su i posle vanrednog stanja nastavili da obavljaju različite zadatke u skladu sa potrebama različitih korisnika. I dobrovoljno davanje krvi predstavlja važan segment rada Crvenog krsta Smederevo. prošle godine, u 53 akcije dobrovoljnog davanja krvi, prikupljeno je 2.612 jedinica krvi, a prvi put krv je dalo 277 dobrovoljnih davaoca. Institut za transfuziju krvi Srbije dodelio je Gradu Smederevu Zlatnu plaketu za 945 jedinica krvi prikupljenih u letnjoj kampanji dobrovoljnog davanja krvi prošle godine. Akcije dobrovoljnog davanja krvi redovno se organizuju u Centru za kulturu u Smederevu svakog ponedeljka od 9 do 15 časova uz primenu svih zdravstveno-preventivnih mera zaštite od Korona virusa. Pored toga, Crveni krst Smederevo, u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, organizovao je i vanredne akcije dobrovoljnog davanja krvi, navedeno je u saopštenju prosleđenom medijima nakon održane sednice.

Između ostalog, konstatovano je da je programom Narodne kuhinje za koji je zadužen Crveni krst, prošle godine  u Smederevu bilo obuhvaćeno oko 800 korisnika. Takođe, pružana je adekvatna pomoć osobama sa invaliditetom, a zahvaljujući Radetu Saviću, svetskom rekorederu u dizanju tegova,obezbeđeno je i 730 novogodišnjih paketića za decu iz socijalno najugroženijih porodica.

Članovi Skupštine prihvatili su informaciju o visini članarine u Crvenom krstu Srbije, koja i za ovu godinu iznosi 100, a za podmladak i omladinu 50 dinara i pozvali na pojačanu aktivnost u cilju prikupljanja članarine. Za nove članove Upravnog odbora izabrani su dr Anđelka Arsenijević i inženjer Radiša Jovanović, a za člana Nadzornog odbora Slađana Filić, diplomirani pravnik, saopšteno je iz ove humanitarne organizacije.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2