Oktobar 18, 2021

 

postanska 09.07.2021

Zasedao Opštinski štab za vanredne situacije u Smederevskoj Palanci

Opštinski štab za vanredne situacije u Smederevskoj Palanci, na sednici održanoj u petak 14. maja, razmatrao je aktuelnu epidemiološku situaciju na području opštine.

Prema izveštaju člana Štaba, direktora Doma zdravlja, dr Milana Matejića, vidljiv je značajan pad broja obolelih, kao i broja prvih pregleda, a do sada je vakcinisano oko 33 procenta punoletnih stanovnika ove opštine. Matejić je naglasio da se i dalje treba pridržavati preventivnih mera, kako bi se korona virus stavio pod kontrolu. Na ovom sastanku, takođe, razmatrane su potencijalne opasnosti, prema Proceni rizika od katastrofa, a posebna pažnja poklonjena je stanju sistema za odbranu od poplava.

Na sastanku je konstatovano da je sistem za odbranu od poplava na vodama prvog reda (Jasenica i Kubršnica) u mnogo boljem stanju nego pre sedam godina, kada je ovu opštinu pogodila katastrofalna poplava.

Prema rečima inženjera Igora Trbojevića, rukovodioca stručno-operativnog tima za odbranu od poplava, učvršćeni su nasipi, pročišćeno rečno korito, jasno utvrđena slaba mesta, i zato u ovom trenutku ne treba strahovati od ove elementarne nepogode. 

Na sastanku je bilo reči i o protivgradnoj zaštiti, kao i zaštiti od požara, a razmatrana je i opasnost od zemljotresa, budući da se opština Smederevska Palanka nalazi u najtrusnijoj zoni u Srbiji. 

Sastankom je predsedavao zamenik komandanta Štaba, Ivan Gajić, a prisustvovale su načelnica Odeljenja za vanredne situacije u Smederevu pukovnik policije Jadranka Vuković i šef odseka za civilnu zaštitu i upravljanje rizicima, major policije Anita Klikovac.

Last modified on Ponedeljak, 17 Maj 2021 16:03

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2