Oktobar 18, 2021

 

postanska 09.07.2021

VUČIĆ: Rekonstruiše se put Velika Plana - Žabari

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, priliko, obilaska Kompresorske stanice "Velika Plana", primetio je da je državni put od Velike Plane do Žabara dosta loš i naložio da se uradi tih devet kilometara.

Kompresorska stanica "Velika Plana" je jedina kompresorska stanica na trasi ovog gasovoda kroz Srbiju koji od Bugarske, gde se spaja sa Turskim tokom preko naše zemlje, vodi do Mađarske i srednje Evrope.

Obilasku radova, sa predsednikom Vučićem, prisustvuju generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, direktor Gastransa Igor Jolkin, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i predsednik opštine Velika Plana Igor Matković.

plana11

Predsednik Srbije Aleksanda Vučić izjavio je danas da bi kompresorska stanica "Velika Plana" na gasovodu Balkanski tok, koja se gradi između Velike Plane i Žabara, trebalo da bude završena do oktobra i pozvao radnike da iako rade u teškim uslovima probaju da ispune taj rok. Naglasio je da je gasovod žila kucavica za razvoj privrede i privlačenje novih investitora.

Vučić je posle obilaska radova rekao da je Srbija ranije u veoma kratkom roku izgradila gasovod u dužini od 402 kilometra, ali da sada postoji minimalno kašnjenje na toj stanici od mesec ili dva, ako imamo u vidu koronu i sve druge probleme sa kojima smo se suočavali.

- Ponosan sam na to što se nalazimo ovde u Žabarima i uskoro ćemo otvoriti ovu velelepnu kompresorsku stanicu. Bez kompresorske stanice i 36 objekta i mnogo onih ispod zemlje, ne bi mogli da imamo uravnotežen pritisak gasa. Imali bi velike gubitke i ne bi mogli da dopremimo gas do Mađarske, kazao je Vučić.

Kako smo ranije preneli, Vučić je rekao da takav gasovod nismo izradili u poslednjih 80 godina, a sada kao da se stidimo velikih uspeha i da to kažemo.

- Gasovod je žila kucavica i suština. Da vidimo i nove elektrane koje ćemo graditi, da li će biti gasne ili vetroelektrane ili neke druge, hidroelektrane ili termoelektrane, naveo je Vučić.

plana32

Predsednik je zahvalio ruskim i našim kompanijama na velikom trudu, jer rade u nemogućim uslovima.

- Znam koliko je teško, molim vas, jer moramo da završimo ceo posao do 1. oktobra, imam strah da nećemo stići, a ako stignemo nagradićemo ljude, ali vas molim, bez obzira na ove veoma teške uslove da to uradimo, poručio je Vučić.

Kaže da je ponosan na taj projekat i da ćemo kada bude sve izgrađeno, kada budemo u stanju da na godišnjem nivou kroz gasovod prođe više od 12 milijardi kubnih metara gasa, zarađivati novac na tranzitnom gasu i kada ga budemo isporučivali zemljama u regionu, možda do BiH, Hrvatske i drugih.

Istakao je da trenutno u Srbiji ima više od 80.000 gradilišta, kao i da samo na gradilištu Moravskog koridora ima oko 2.500 radnika dnevno.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2