Print this page

Prvi Međunarodni festival „Put vina i hrane“ predstavio Smederevo u najboljem svetlu

By Septembar 20, 2021 0

Udruženje građana „Put vina i hrane“, uz podršku Grada Smedereva, organizovalo je u Malom gradu Smederevske tvrđave prvi Međunarodni festival „Put vina i hrane“. Iako prvi, bio je to događaj na izuzetno visokom nivou, dostojan čak i manifestacija koje se organizuju u visokim diplomatskim krugovima.

- Reakcija građana na ideju Udruženja da napravi ovakav festival pokazuje da je ovo pun pogodak. Odziv izlagača bio je fantastičan, kao i komentari posetilaca. I lokalna samouprava je prepoznala ovu ideju kao turistički potencijal. Zahvaljujemo im se na tome i nadamo se da je pred ovim festivalom budućnost. I sam prostor nemerljive istorijske vrednosti, Mali grad Smederevske tvrđave, specifičnost je ovog festivala, rekao je za ePodunavlje Miloš Milosavljević, predstavnik udruženja građana „Put vina i hrane“ iz Smedereva.

sd

Milosavljević objašnjava tu specifičnost prostora, zbog kojeg je i sam festival spontano dostigao zavidan nivo perfekcionizma.

sd2

- Mali grad Smederevske tvrđave, kao nekadašnja prestonica srednjovekovne Srbije, prosto zahteva poseban pristup. Ako tome dodamo i kulturu koju promocija vina sa sobom nosi, rezultat ne može da izostane. Baš to su nam apostrofirali izlagači iz Srbije, Makedonije i Republike Srpske. A vino bez hrane ne ide, pa se posebno zahvaljujem i proizvođačima suhomesnatih proizvoda, kao i „belog mrsa“. Da atmosfera bude popuna, sve je muzikom oplemenio kamerni trio orkestra „Svetlost“, kaže Milosavljević.

sd3

On dodaje da je ove godine, zbog poznatih epidemioloških problema, septembar morao biti izabran za održavanje festivala, te da je to bio razlog što se mnogi najavljeni vinari nisu odazvali pozivu.

sd4

- Obaveze u vinogradima su ipak prioritet i potpuno ih razumemo. Uslišićemo njihove želje, te ćemo naredne godine festival planirati prema njihovim obavezama i berbi grožđa, najavio je Milosavljević.