Print this page

ZAVRŠEN SAVET ZA NACIONALNU BEZBEDNOST, OBRAĆA SE PREDSEDNIK: Srbija više ne pristaje na barapske i kriminalne akcije Prištine!

By Septembar 21, 2021 0

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koja se održava u Palati Srbija završena je posle dvočasovnog zasedanja.

Tema sednice bila su dešavanja na Kosovu i Metohiji, odnosno upad jedinica ROSU na prelaze Jarinje i Brnjak, kao i analiza najnovijih napada na Srbe u južnoj pokrajini, te odluka Prištine o skidanju tablica sa srpskih automobila.

Predsedavao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vrhovni komandant oružanih snaga Srbije koji se u podne, po završetku sednice, obratio medijima.

  • Analizirali smo situaciju i doneli nekoliko odluka. Analizirali smo stanje u VS i MUP, zadovoljan sam borbenom gotovošću, motivisanošću ljudi… – rekao je Vučić i dodao da je analizirana i situacija na Kosmetu odnosno kriminalna akcija na Jarinju.
  • Na barapske i kriminalne akcije Prištine Srbija više ne pristaje!, rekao je predsednik i dodao da je zaključak današnje sednice da Savet traži momentalno povlačenje svih trupa sa severa Kosmeta.
  • Srbija više ne pristaje na politiku svršenog čina – naglasio je predsednik i dodao da Srbija traži poštovanje Briselskog sporazuma uz apsolutno očuvanje mira i stabilnosti.

Odbio sam predlog Kvinte za rešenje, tražimo povlačenje svih trupa sa severa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova i Metohije, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu. Poručuje da je odbio “tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju”.

Zahtevi Beograda

Danas smo izneli svoje zahteve, rekao je predsednik i nabrojao taksativno.

  • povlačenje svih trupa sa severa Kosmeta
  • formiranje Zajednice srpskih opština
  • ukidanje presude Ivanu Todosijeviću
  • davanje licenci dvema srpskim firmama u oblasti električne energije