Avgust 19, 2019

 

postanska jun2019

Vapaj iz Smederevske Palanke: Sve blokirano

Sva javna preduzeća u Smederevskoj Palanci su u blokadi, a samoj opštini blokiran je račun zbog duga od 290 miliona dinara, izjavio je predsednik opštine Smederevska Palanka Toplica Pintorović na lokalnoj televiziji Jasenica, navodeći da postoje "milijarde i milijarde" obaveza koje je ostavila prethodna vlast.

- Opština je od juna prošle godine uspela da nasleđenu blokadu od 200 miliona do juče svede na ispod 90 miliona dinara, i malo je falilo da se deblokira račun, ali je stigao na naplatu dug koji je načinjen zbog kredita za sređivanje glavne ulice, kazao je predsednik opštine, koji je član Srpske napredne stranke.

Pintorović je naveo da dug po osnovu glavnice iznosi 174,9 miliona dinara, a da kamata na dnevnom nivou iznosi oko tri miliona dinara.

- Nemamo detaljan popis svih finansijskih obaveza. Ne znamo šta će sutra da nas zadesi, koja blokada. Realno mnogo je zaposlenih na teritoriji opštine Smederevska Palanka i veliki je broj u javnim preduzećima i ustanovama. Mi čak nemamo dovoljno sredstava da isplatimo svima plate, kazao je Pintorović.

On je naveo da će lokalna samouprava pokušati da putem dogovora sa Vladom Srbije pronađe rešenja za javna preduzeća koja su u blokadi, dodajući da će neka od njih morati u likvidaciju.

Komentarišući slučaj preduzeća "Goša", predsednik opštine je podsetio da je ta kompanija privatizovana 2007. godine a da su problemi nastali već naredne godine "i da se stalno nagomilavaju od januara 2008."

- Ta fabrika duguje pet miliona evra. Goša je privatna firma, a ono što je danas uplaćeno je pomoć Vlade Srbije. Lokalna samouprava nema obaveze prema privatnim firmama. Mi smo uradili što smo mogli, saslušali smo ih, rekao je Pintorović.

On je dodao da ima "odličnu, gotovo svakodnevnu" komunikaciju sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministarstvima.

- Bez pomoći Vlade Srbije i ministarstava, mi ne možemo da izađemo iz ovih problema. Sam premijer je rekao da mi sami moramo da imamo određenu viziju", kazao je Pintorović.

Izvor: B92

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2