Septembar 23, 2019

 

postanska 13.09.2019

„Želvoz“ prodat, zvaničnici ćute

Odbor poverilaca stečajnog dužnika FŽV “Želvoz” danas se jednoglasno saglasio sa prodajom ove smederevske fabrike, iako su obe ponude pristigle na poslednji oglas bile daleko ispod procenjene vrednosti, saznaje Danas iz više izvora.

Predsednik Odbora poverilaca nije želela da govori o prodaji “Želvoza”, stečajni upravnik nas je uputio na Agenciju za licenciranje stečajnih upravnika, gde nam je rukovodilac u Centru za stečaj, nadležna za Želvoz, rekla da se obratimo pisanim putem. Regionalni portal Podunavlje.info je objavio da je Fabrika železničkih vozila „Želvoz“ u stečaju prodata danas za iznos od 163 miliona dinara i da je kupac „Viktori Solušns“ d.o.o. iz Beograda.

Procenjena vrednost „Želvoza“ uoči ove prodaje, baš kao i kod prethodne četiri u proteklih 20 meseci, bila je 1,15 milijardi dinara. To praktično znači da je „Želvoz“ prodat za oko 14 odsto procenjene vrednosti, koju je u oglasu navela Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

U oglasu se navodi i da procenjena vrednost imovine nije minimalno prihvatljiva vrednost, niti je na drugi način obavezujuća ili opredeljujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponude.

Inače, kako prenosi Podunavlje.info, ponuda „Viktori Solušns“ je bila za 3 miliona veća od druge, one koju je dala italijanska firma „Ćimolai“. Italijani su važili za ozbiljnog pretendenta na imovinu „Želvoza“, s obzirom da već rade u jednoj od hala.

Novi vlasnik je kupio imovinu, a sa 163 miliona dinara moći će da bude namiren samo prvi isplatni red poverilaca. U njemu su, srećom, kaže izvor portala Podunavlje.info, i radnici, oni koji su u „Želvozu“ bili najmanje godinu dana pre proglašenja stečaja. Ostaje da se vidi koliko će oni dobiti.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2