Avgust 19, 2019

 

postanska jun2019

Pintorović: Pomozimo svi zajedno obnovu manastira Pinosava!

Predsednik opštine Smederevska Palanka Toplica Pintorović posetio je manastir Pinosava u Kusatku. U razgovoru sa igumanom Petrom, dogovoreno je da lokalna samouprava pomogne obnovu kompleksa manastira Pinosava.

Planirano je da se sredstva za obnovu manastira prikupe iz donacija, a Opština Smederevska Palanka će tim povodom organizovati niz manifestacija koje će imati za cilj prikupljanje dobrovoljnih priloga.
Čitav kompleks manastira Pinosava je u veoma lošem stanju i neophodno je da se izvrši rekonstrukcija krova, fasade, unutrašnjosti manastira kao i dvorišta.

Manastir Pinosava u ataru sela Kusadak jedini je manastir na teritoriji opštine Smederevska Palanka. Podignut je na mestu stare brvnare, u hrastovoj šumi, i prema predanju tu je pričešćivana vojska. Za manastir Pinosava vezuju se brojne legende, a činjenica je da je ovaj manastir spomenik kulture koji treba zaštiti i sprečiti njegovo urušavanje.

Predsednik opštine Smederevska Palanka i iguman manastira Pinosava pozivaju sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu, da svojim prilogom podrže ovu akciju. O detaljima na koji način i kako će biti organizovano prikupljanje dobrovoljnih priloga, javnost će biti obaveštena narednih dana putem sredstava javnog informisanja i zvaničnog sajta Opštine Smederevska Palanka.

Izvor: Palanka Danas

Last modified on Nedelja, 21 Maj 2017 22:41

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2