Septembar 23, 2019

 

postanska 13.09.2019

Srbija dobila novog predsednika, Vučić stupio na dužnost

Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu i time preuzeo dužnost predsednika Srbije u narednih pet godina.

Nekoliko minuta trajao je aplauz u skupštinskoj sali nakon što je predsednica parlamenta Maja Gojković pročitala izveštaj o sprovedenim predsedničkim izborima na kojima je Vučić pobedio u prvom krugu.

Vučić je zakletvu položio nad Ustavom, čiji je poseban primerak napravljen za ovu priliku, a ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalazi se i verna replika Miroslavljevog jevanđelja.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Srbija je tako dobila novog predsednika, a svečanosti polaganja zakletve prisustvuje odlazeći predsednik Tomislav Nikolić, bivši predsednici Milan Milutinović i Zoran Lilić, predsednik RS Milorad Dodik, patrijarh SPC Irinej, beogradski nadbiskup Stanslav Hočevar, beogradski muftija Mustafa Jusufuspahić, kao i predstavnici Vlade Srbije i diplomatskog kora. U sali su bili prisutni i Vučićevi roditelji, Angelina i Anđelko, i njegova deca, sin Danilo i ćerka Milica.

Takođe, ispred zgrade parlamenta okupilo se više hiljada pristalica SNS koje daju podršku Vučića prilikom preuzimanja nove dužnosti. Okupljene je pozdravio Vučić koji im je poručio da najviše na svetu voli Srbiju i da sve njih veoma voli i da će narod uvek voleti.

Uz povike "Živela Srbija", Vučić im se zahvalio na podršci i veličanstvenom dočeku i obećao da će braniti i čuvati stabilnost i budućnost i da će se boriti za svu decu kao za svoju.

- Nemojte da gledate unazad, gledajte unapred. Gledajte u zemlju svoje dece, a ne u zemlju svojih dedova. Ponosan sam na hiljade radnih mesta, na mostove, na kilometre puteva koje smo izgradili. Mnogo toga je pred nama što moramo zajednički da uradimo, a kao predsednik Srbije obećavam da ću u vaše ime čuvati mir i stabilnost, čuvati i braniti bezbednost naše zemlje i naše dece. Da ću uvek voleti vas, narod i građane Srbije i da ću se boriti za vašu decu, kao i za moju, kazao je Vučić.

On je rekao da je Lao Ce rekao da vam snagu daje ljubav koju vam neko pruža, a ono što vam daje hrabrost je ljubav koju vi pružate.

- Ja sam hrabar čovek i najviše na svetu volim Srbiju, kazao je Vučić.

Izvor: Tanjug

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2