Avgust 21, 2019

 

postanska jun2019

Usvojen rebalans budžeta Smedereva, najavljene nove investicije

Skupština Grada Smedereva, gotovo bez rasprave, usvojila je svih 27 tačaka, sa više od 50 podtačaka dnevnog reda, među kojima je najznačajnija rebalans budžeta, kojim će gradska kasa biti "teža" za skoro 214 miliona dinara.

Ovo povećanje sredstava obrazloženo je realizacijom novih investcija, čiji su projekti odobreni posle prvobitno usvojenog budžeta krajem prošle godine. Pre svih, reč je o 100 miliona dinara namenjenih realizaciji projekta navodnjavanja Udovičkog platoa koje će grad dobiti od Ministarstva poljoprivrede.

U prvoj fazi, objasnila je gradonačelnica Jasna Avramović, biće urađena crpna stanica i pumpe za sela Udovice, Seone, Vodanj i Petrijevo, potom će preko fondova biti finansirana izgradnja mreže, a paralelno sa tim radi se i projekat navodnjavanja Kolara, Dobrog Dola, Binovca i ostalih voćarskih sela.

Navela je i još nekoliko značajnih investicija, koje će biti realizovane uz finansijsko učešće grada.

- Radi se o projektu za otvoreni i zatvoreni bazen na potesu marine u iznosu od 400.000 evra. Dobili smo novac, pre neki dan sam potpisala ugovor za kanalizaciju u romskom naselju od 1,2 miliona evra, dobili smo 16 miliona dinara za renoviranje škole u Badljevici i 16 miliona dinara za renoviranje ambulante u Kolarima. Konkurisaćemo i za projekat komasacije zemljišta, rekla je gradonačelnica.

Istakla je da se nada i većem prilivu sredstava u gradsku kasu od prodaje zemljišta u industrijskoj zoni, a najavila je još jednu "interesantnu investiciju".

- Vrlo brzo ćemo raditi još jedan rebalans budžeta, s' obzirom na to da imamo najavljenu jednu interesantnu investiciju, pa ćemo videti kako će se Skupština izjasniti o tome. Ja očekujem pismo o namerama, projekt je već skoro završen, pa ćete se odlučiti da li ste saglasni da krenemo u takvu vrstu projekta, a radi se o još 1.500 novih radnih mesta, najavila je Avramović.

Osim seta odluka iz oblasti finansija, usvojen je niz akata iz oblasti poljoprivrede, lokalni ekološki akcioni plan, strategije o upravljanju rizicima grada, snabdevanju grada toplotnom energijom, početnim bilansima likvidacije Direkcije za izgradnju i Turističke organizacije, podsticanju obrazovanja, finansiranju sporta, organizaciji Gradske uprave, izmene planova i programa javnih preduzeća i ustanova...

Skupština Grada donela je odluku o kupovini stana od 30 kvadrata radi rešavanja stambenog pitanja jednog lica koje je zbog klizišta ostalo bez doma, ali i 250 kvadrata prostora za potrebe proširenja kapaciteta predškolske ustanove "Naša radost". Takođe, usvojena je i odluka o konverziji duga "Laste" od 22 miliona dinara u kapital koji je prešao u vlasništvo grada. Imenovan je i novi vršilac dužnosti u JKP "Vodovod".

J.V.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2