Maj 29, 2020

U Smederevu obeležena Međunarodna nedelja gluvih

By Septembar 28, 2017 0

Centralna akademija povodom obeležavanja Međunarodne nedelje gluvih održana je u Smederevu uz učešće predstavnika organizacija gluvih i nagluvih osoba iz čitave Srbije. Prethodno je otvorena indukciona petlja za amplifikaciju govora na šalteru PIO fonda, prenosi Podunavlje.info.

Predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije Suzana Maslać Matović naglasila je da je cilj Nedelje gluvih da javnost shvati koje su njihove potrebe, kao i zajednički rad na unapređenju položaja ovih lica.

- Dosta toga smo uradili. Uz podršku Ministarstva rada, obezbedili smo 64 prevodioca za organizacije gluvih, usvojen je Zakon o upotrebi znakovnog jezika, radimo na njegovoj promociji. Nažalost, nismo uradili mnogo na obrazovanju gluve dece na znakovnom jeziku. Kako da dostignemo akademsko obrazovanje bez toga. Gluvi u svetu su odavno dostigli akademske titule, a mi smo ostali na nivou, kako da kažem, „radničkih zanimanja“. Želimo to da promenimo, istakla je Maslać Matović.

Ona je poručila da su za gluve i nagluve osobe koje se redovno školuju potrebni asistenti, ali i da treba više da se radi na promociji zapošljavanja gluvih lica, jer, prema njenim rečima, i dalje pojedini poslodavci radije plaćaju kaznene penale državi nego što zapošljavaju gluve ili neko drugo lice sa invaliditetom. Dodala je i da treba dalje raditi na menjanju svesti, na edukaciji zaposlenih u institucijama i svih ostalih.

- Takođe, cilj je da se izjednačimo sa drugima, još uvek smo jedina kategorija koja nema nadoknadu za svoje telesno oštećenje. Nemamo prava ni na besplatna pomagala, svetlosne budilnike, satove sa vibratorima, bebi alarme itd. Evo juče smo obavešteni da nam je u Kragujevcu odobren projekat za 20 svetlosnih budilnika, pa pozivamo i lokalnu samoupravu u Smederevu da unapredi rad i položaj gluvih lica, rekla je predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije i pozvala na bolje upoznavanje i zajedničko delovanje na unapređenju položaja gluvih lica širom Srbije.

Posle prigodnih reči predstavnika Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, lokalne samouprave i organizacije domaćina, izveden je zanimljiv kulturno umetnički program, kojim su se predstavile gluve i nagluve osobe iz Požarevca, Užica, Novog Sada, Smedereva i Leskovca.

Međunarodnu nedelju gluvih obeležavaju širom sveta, ukupno 133 nacije, svake godine u poslednjoj nedelji septembra.

Ranije danas, Biljana Barošević, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, otvorila je indukcionu petlju za amplifikaciju govora na šalteru PIO fonda u tom gradu, čime se završava projekat “Da vas i mi čujemo”, koji je realizovala Gradska organizacija gluvih i nagluvih Smederevo uz finansijsku podršku Ministarstva za rad.

- Namera nam je da pomognemo da se osobe sa invaliditetom uključe u širu društvenu zajednicu, a ova indukciona petlja će pomoći da gluve i nagluve osobe i na ovom mestu brže i efikasnije reše ono zbog čega su došle, da dobiju prave informacije. U narednom periodu treba da vidimo koje su to druge lokalne samouprave gde bismo mogli da instaliramo ovakve petlje, ovo je samo početak, kazala je Barošević, stavljajući nalepnicu koja će gluve i nagluve osobe uputiti na šalter na kome će lakše doći do neophodnih informacija u zgradi PIO.

Cilj projekta je uklanjanje komunikacionih i informacionih barijera sa kojima se suočavaju nagluve osobe koje koriste slušne aparate, a petlje su prethodno postavljene u prostorijama Gradskog saveza socijalno humanitarnih organizacija Smederevo, Velikoj sali Centra za kulturu Smederevo, PIO Fondu i Opštoj bolnici Sveti Luka – na oba internistička šaltera.

Izvor: podunavlje.info

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2