Juni 03, 2020

 

postanska 05.2020

Sigurno snabdevanje gasom iz Rusije

By Oktobar 04, 2017 0

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić razgovarao je u Moskvi sa predsednikom Izvršnog odbora "Gasproma" Aleksejem Milerom o statusu i budućnosti bilateralne saradnje, uključujući i izvoz ruskog gasa u Srbiju i njegovo skladištenje na teritoriji Srbije.

- Do kraja godine počinje realizacija projekta "Duboka prerada". Reč je o kapitalnom projektu modernizacije i povećanja efikasnosti i dubine prerade u Rafineriji u Pančevu, rekao je Antić.

Na sastanku Antića i Milera je konstatovano da su isporuke ruskog gasa u Srbiju u prvih devet meseci 2017. porasle za 31,7 odsto, u odnosu na period januar - septembar 2016. godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

- U Moskvi sam, sa gospodinom Milerom, razmatrao proširenje skladišta Banatski dvor. Konstatovali smo da će do kraja godine biti definisano tehničko rešenje, a da će 2018. godine početi radovi, rekao je Antić i poručio da građani Srbije mogu da budu mirni, jer je na sastanku konstatovano da postoji apsolutna sigurnost snabdevanja gasom Srbije.

Razmatrane su i zajedničke aktivnosti iz Mape puta, koju su potpisali "Gasprom" i Ministarstvo rudarstva i energetike, 27. juna ove godine, a u cilju analize mogućnosti proširenja kapaciteta srpskog sistema za transport gasa.

Ministar Antić sastao se sa generalnim direktorom PAO "Gaspromnjeft" Aleksandrom Djukovim.

Dve strane složile su se da je zajednička kompanija NIS od izuzetnog značaja za ukupnu ekonomiju Srbije i da zbog toga mora da raste i da se razvija.

Antić je u Moskvu otputovao na Međunarodni forum za energetsku efikasnost i razvoj energetike "Ruska energetska nedelja", na poziv ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka.

Izvor: RTS

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2