Februar 26, 2020

 

postanska dec

RAZGOVOR S POVODOM: Direktor "Vodovoda" Srđan Stojković

By Oktobar 05, 2017 0

Ispravna voda za piće elementarna je potreba svakog čoveka. Delu građana Smedereva, takva voda još uvek nije dostupna. Upravo zbog toga, naredni segment priče „Mogu li voda i put do svakog domaćinstva“ posvećujemo prikazu ukupnog stanja i pokrivenosti teritorije Smedereva vodovodnom mrežom i ispravnom vodom za piće, o čemu za "Naše novine" govori direktor JKP Vodovod, Srđan Stojković.

Za početak, trebalo bi da se malo vratimo unazad, i podsetimo kako je, sa dolaskom 21. veka, izgledalo vodosnabdevanje u Smederevu. Ko je, pre tih petnaestak godina, osim korisnika u samom gradu, imao vodu za piće za čiju ispravnost je bio zadužen Vodovod?

- U Smederevu je od 1950. godine počelo organizovano vodosnabdevanje stanovništva. Takođe, do 2000. godine ogranizovano vodosnabdevanje postojalo je u samom gradu i naselju Vučak, kao i u naseljima Radinac, Lipe, Vranovo i Ralja iz takozvanog „Železarinog sistema vodonabdevanja“. U to vreme je JKP Vodovod Smederevo upravljalo i održavalo samo Gradski vodovodni sistem i takođe bilo zaduženo za održavanje pomenutog“Železarinog sistema“, dok je izvorište „Železa“ bila odgovorna za proizvodnju i kvalitet vode za piće, kako za fabriku tako za pomenuta sela.

Poslednje decenije se mnogo radilo na tome da ispravna voda dođe do svakoga. U ovom trenutku, ko sve ima takvu vodu, odnosno gde je sve, kada govorimo o teritoriji Smedereva, vodosnabdevnje pod ingerencijom i nadležnošću vodovoda, a ko još uvek čeka rešenje ovog važnog pitanja?

- Početkom devedesetih počelo se sa izgradnjom autonomnih sistema vodosnabdevanja u naseljima na teritoriji grada Smedereva, a pre svega u šumadijskim selima, bez kontrole i nadležnosti JKP . Posle 2000. godine vrši se intezivna izgradnja vodovodne mreže i objekata vodosnabdevanja na teritoriji grada, tako da u ovom trenutku imamo ukupno 23.759 priključaka , od kojih je 77 za ustanove, 823 za privredu, 1280 za zanatlije i 21.579 za domaćinstva, kojim se ukupno 89.898 stanovnika snabdevaju ispravnom vodom za piće. U istom periodu vrši se puštanje u rad velikog broja autonomnih sistema vodosnabdevanja, koji su radili, a JKP Vodovod Smederevo je iste preuzeo na upravljanje i održavanje polovinom 2016. godine. Što će reći da su danas, pored gradskog područija Smedereva, na Gradski sistem priključeni naselja Vučak, Pertijevo, Udovice, Landol, Šalinac i Kulič, Radinac, Vranovo, Lipe, sa ukupno 3.848 priključaka, a do kraja godine se planira priključenje Vodnja i Ralje sa 612 priključaka.

Sada malo detaljnije o tim preuzetim sistemima, kako je to tačno izgledalo, pretpostavljamo da situacija i potrebe nisu bile iste u svim naseljima? Gde je bilo potrebno uraditi nove bunare, gde je proširenje mreže bilo moguće pripajanjem na postojeći gradski sistem, a do koga je postrojenje u Šalincu donelo vodu...

- Autonomni sistemi u Šumadijskom delu su dati na upravljjanje JKP, a reč je o selima Badljevica, Binovac, Drugovac, Lunjevac, Malo Orašje, Mihajlovac, Seone, Suvodol i Vrbovac koji imaju ukupno 2.331 priključaka. Ostala naseljena mesta na teritoriji Smedereva, Moravski deo, još uvek nema organizovano vodosnabdevanje . Izgradnjom novog PPV u Šalincu, četiri nova bunara i transportnog cevovoda od Šalinca do Radinca ( prva faza) stvoreni su delom tehnički uslovi da se naselja Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina i Saraorci sa oko 4.800 potencijalnih priključaka, uz izgradnju transportnih cevovoda i sekundarne mreže u naseljima, budu u budućnosti priključeni na
Gradski sistem vodosnabdevanja. Za sva naselja koja to već jesu, i za sve autonomne sisteme, JKP Vodovod Smederevo je nadležno, jer istim upravlja, održava i odgovara za kvalitet vode za piće.
Ko još, na teritoriji grada, osim žitelja moravskih sela nema vodosanabdevanje o kome brine JKP Vodovod?

- Pored stanovništva u Moravskim naseljima, njih oko 15.000, još oko 5.102 stanovnika nema priključak na vodovodnu mrežu i to uglavnom na rubnim područijima grada ili u naseljima, gde je potrebno produžiti postojeću mrežu kako bi se isti priključili. Delovi grada gde je najveći broj nepriključenih korisnika su MZ Leštar, MZ 25. Maj, MZ Plavinac, naselje Orešac, put za Seone, put za Udovice, put za Kolare, a radi uglavnom o korisnicima koji povremeno borave u vikend naseljima. Do kraja godine biće rešen veći deo vodosnabdevanja pomenutih korisnika, obzirom da su radovi u toku i u različitim su fazama realizacije.

Kada sve sumiramo, koji to procenat ljudi, od 110 000 stanovnika u Smederevu još uvek nema vodu za piće koju obezbeđuje i za čiju bezbednost garantuje Vodovod? Da li je ta „obuhvaćenost“ u rangu drugih, nama po teritoriji i razvijenosti sličnih gradova?

- Od oko 110.000 stanovnika Smedereva, ukupno imamo 23.759 priključaka preko, kojih se ukupno snabdeva 89.898 stanovnika. Ostali broj stanovnika od 20.102 nije priključen na vovodvodni sistem. Od tog broja je oko 15.000 stanovnika u delu moravskih sela, a ostalih 5.102 stanovnika na rubnim područijima Grada ili uostalim naseljima na teritoriji Grada Smedereva. Inače, pokrivenost usluge snabdevanja vodom u Republici Srbiji je 94,08% (podatak iz publikacije „Vodovodi u Srbiji“ 2014. godine izdate od strane Ministarstva Građevine, PKS, UZTV I Udruženja vodovoda Srbije). „Pokrivenost“ stanovništva vodovodnim sistemom, u nadležnosti JKP Vodovod Smederevo, iznosi 95,36%.

Izvor: nasenovine.rs

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2