Februar 18, 2020

 

postanska dec

Na poklon dva traktora, mikser, štampač za šablone i dva mikroskopa

By Oktobar 26, 2017 0

Vlada Japana obezbedila je TTPŠ Despot Đurađ 73.000 evra za opremu za izvođenje praktične nastave. Donacija će poboljšati praktičnu nastavu u više smerova jer je rukovodstvo škole od dobijenih sredstava nabavilo dva traktora marke Belorus, snage 100 kilovata, mikser za testo od 25 litara sa elektronskom regulacijom, zatim komoru za fermentaciju, dva binokularna mikroskopa i ploter štampač za šablone.

Delegacija ambasade Japana u Beogradu, koju je predvodio ministrar Masahiro Suga, savetnik Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Miloš Blagojević, u društvu predsednika Skupštine grada Bogoljuba Spasojevića, direktora škole Miladina Vitorovića i drugih gostiju, obišli su školu i upoznali se sa primenom nabavljene opreme.

- Koristim priliku da se Japanu zahvlim na ovoj donaciji koja će pomoći učenicima da steknu nova znanja i iskustva, posebno praktična, kada su u pitanju ove mašine za spremanje testa, kada su u pitanju traktori – za obradu zemlje ili mašine koja treba da radi šnitove za proizvodnju određene garderobe. Japan je jedna od retkih zemalja koja čini realne poklone, odnosno donacije bez bilo kakvog uslovljavanja, osim da se održavaju, kao što je to bio slučaj u Beogradu, gde su poklonjeni autobusi. Jedini uslov bio je da oni budu uredni i čisti i da se vidi zastava Japana. Verujem da ovo nije kraj naše saradnje i da ćete ponovo doći u Smederevo, kao i da ćete probati ovo što đaci proizvode, a mi ćemo u Smederevu imati nove radnike koji će biti obučeni da stvaraju nove dohotke, da školuju i da obučavaju mlađe generacije, izjavio je predsednik Skupštine grada, Bogoljub Spasojević.

Ministar ambasade Japana u Republici Srbiji, Masahiro Suga izrazio je zadovoljstvo činjenicom što će kroz ovaj projekat učenici imati više praktične nastave i to već sada, na početku školske godine.

- Srećan sam što sam danas ovde, sa vama, na ceremoniji primopredaje donacije za ovaj projekat. Čuo sam da je prošlo više od četvrt veka od osnivanja ove škole, pa je deo opreme koji se koristi od tada zastareo. Zbog takve opreme škola nije bila u mogućnosti da pruži učenicima odgovarajuće obuke. Ovom prilikom kao znak prijateljstva između naroda Japana i Srbije, Japan je obezbedio opremu za stručnu obuku učenika, između ostalog i traktore. Japan je do sada obezbedio neophonu opremu za brojne obrazovne ustanove u Srbiji. Ipak, ovo je prvi put da doniramo opremu za stručno usavršavanje đaka. Vrlo sam zadovoljan što će kroz ovaj projekat učenici imati više praktične nastave počevši od ovog polugodišta. Da bi Srbija obezbedila održivi razvoj, smatramo da je najvažnije da razvija mlade talente koji su budućnost ove zemlje. Sa ove tačke gledišta, japanski narod sa velikim zadovoljstvom podržava vašu školu, jer se u njoj razvijaju mladi talenti. Nadam se da će svi učenici imati veliku korist od stečenih stručnih obuka i da će je iskoristiti za razvoj i svoje buduće zvanje. Nadam se da će kroz ovaj projekat prijateljstvo između Srbije i Japana biti još jače, rekao je Suga.

U ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ambasadi i narodu Japana zahvalio se savetnik ministra Miloš Blagojević.

- Siguran sam da će ovakva donacija potpuno promeniti perspektivu obrazovanja i rada u ovoj školi. Imali smo priliku da vidimo malo pre kako sve to izgleda i čini mi se da je to upravo ono što nedostaje ovoj školi. U razgovoru sa direktorom, vidim da su planovi već napravljeni kako će se ove mašine iskoristiti na najbolji mogući način i nadam se da će se svi ti planovi i ostvariti. Iskoristio bih ovu priliku i da napomenem da ovo nije prvi projekat koji podržava ambasada Japana, ali i da se zahvalim ambasadi i narodu Japana na ovoj velikoj pomoći i uopšte na pomoći koju pružaju stanovništvu Srbije, dugi niz godina, praktično od 1999. godine. Siguran sam da će se ova saradnja nastaviti i da je ovo dugoročno prijateljstvo, kazao je Blagojević.

Oprema je došla u pravo vreme i u pravom obimu i kvalitetu, dodaje direktor Miladin Vitorović. On je, ovom prilikom pozvao goste iz Japana da dođu ponovo za godinu dana kako bi se uverili u napredak stručnog osposobljavanja učenika. Doniranu opremu koristiće đaci koji pohađaju poljoprivredne, prehambene i tekstilne smerove i profile za izvođenje stručne prakse.

Inače, od 1999. godine do sada, u Srbiji je realizovano 207 projekata za osnovne potrebe stanovništva u ukupnoj vrednosti od oko 12.4 miliona evra, dok je japanska pomoć u istom periodu premašila 500 miliona evra.

Izvor: nasenovine.net

Last modified on Četvrtak, 26 Oktobar 2017 08:39

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2