April 02, 2020

Završena sanacija Spomenika Markovčanima

By Novembar 15, 2017 0

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo objavio je da je, prijemom radova, završena sanacija spomenika izginulim, pomrlim i nestalim Markovčanima, za oslobođenje i ujedinjenje u ratu 1912.-1918.

Radovi su započeli sredinom septembra tekuće godine, a realizovani su pod stručnim konzervatorskim nadzorom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Spomenik je podignut u blizini osnovne škole u centru Markovca, a svečano je otkriven na dan proslave oslobođenja sela u Prvom svetskom ratu 27.10.1940. godine. Sastoji se od skulpture vojnika klesane u kamenu, kamenog postamenta sa četiri mermerne spomen ploče i betonske stope, a neposredno oko spomenika postavljena je lančanica od kovanog gvožđa koju nose kameni stubići.

Vajar Vladislav Lađić koji je izvodio radove ispred Privrednog društva „Garnet“ d.o.o. Beograd, hemijskim sredstvima i mehanički je očistio sve delove spomenika od nečistoća (lišajeva, čađi, korozije, grafita i sl.), uklonio sve neadekvatne i dotrajale plombe sa skulpture, postamenta i betonske stope, aseptički zaštitio sve kamene površine, restaurirao sva oštećenja prema strukturi, formi i boji na mestu oštećenja, očistio, ispolirao i zaštitio mermerne ploče na postamentu sa imenima poginulih, a slova po potrebi produbio i obojio crnom bojom za kamen i na kraju spomenik zaštitio hidrofobnim sredstvom.

Ukupna vrednost izvedenih radova bila je 780.995,55 dinara bez PDV-a, odnosno 937.194,66 sa PDV-om, a finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta obezbedio je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo na konkursu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije - Sektor boračko-invalidsk zaštite za radove na vojnim memorijalima i mestima stradanja u zemlji i inostranstvu.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2