Septembar 20, 2020

 

postanska 20.06.2020

Uprava carina: Obavezna faktura uz pošiljku

By Novembar 25, 2017 0

Uprava carina saopštila je da građani, posle onlajn kupovine tokom akcije "Crni petak", pre izmirivanja carinskog duga zahtevaju od poštanskog službenika obračun uvoznih dažbina na uvid, a ukoliko imaju primedbi mogu da ulože prigovor.

Svi proizvodi koji se kupe na internetu stići će poštom u vidu pošiljke, a na one čija je vrednost veća od 50 evra plaćaju se carina i PDV, dok pošiljke čija je vrednost do 50 evra podležu samo naplati PDV u iznosu od 20 odsto.
Treba znati da se sva roba koja se naručuje onlajn carini po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto na utvrđenu carinsku osnovicu.
- U 90 odsto slučajeva se događa da pošiljke kupljene preko interneta pristižu bez prateće fakture, na osnovu koje bi mogla da se ustanovi vrednost robe, rekao je šef carinske ispostave Pošta Beograd Vladimir Knežević. 
Carinski službenici osim navedene vrednosti, odnosno računa, za utvrđivanje carinske vrednosti koriste i druge metode, poput upoređivanja vrednosti slične ili istovetne robe, rekao je Knežević i dodao da bi prilikom kupovine preko interneta trebalo insistirati da prodavac pošalje fakturu uz pošiljku, jer kada ona pristigne bez pratećeg računa carinski službenici moraju na drugi način da utvrde vrednost pristigle robe.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2