Decembar 05, 2019

 

810x100

Za populacionu politiku sledeće godine 600 miliona dinara

By Decembar 03, 2017 0

Ministarka Slavica Đukić Dejanović zadužena za populacionu politiku navodi da je Republički zavod za statistiku procenio da će građana Srbije 2041. biti od 6,5, do 6,9 miliona i ističe da se čini sve da se zaustavi taj pad.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Đukić Dejanovićeva je rekla da je najveći pad zabeležen 2016. u odnosu na 2015. godinu.

- Zadovoljni smo ako je taj pad što manji. Mi smo staro stanovništvo i smrtnost je velika, pa odnos rođenih i umrlih ne može biti povoljan, ali cilj je bio da ne bude drastičnog pada i nadamo se da će se to dogoditi, rekla je ministarka.

Mere se sprovode i na nivou države i na lokalu: U 15 opština su data bespovratna sredstva, mobilisane su privatne i javne institucije zdravlja i obrazovanja u lokalnim sredinama, vršena je edukacija, investirano je i u finansijsku podršku porodici.

Đukić Dejanovićeva je navela da se i u zemljama u kojima nema takvog pada radi na populacionoj politici.

Ne mogu se, ističe, u potpunosti zaustaviti migracije.

- Ako manje ljudi ode jer su bolji ekonomski uslovi, a na tome radi čitava država, ima velikih šansi da postanemo atraktivni za investitore, pa da radna migracija bude manja, da dijaspora ne bude veća svake godine. Na svemu tome se radi integrisano. Međutim, nije važna samo finansijska podrška, već i postojanje svesti da treba da nas bude više, da ženu koja donosi odluku motivišemo olakšicama, rekla je ministarka.

Ne može se, kaže, očekivati od žene da se odrekne svoje karijere.

- Žena želi da profesionalno napreduje, ne možemo očekivati da se odrekne karijere zbog rađanja. Mora da ima benefite i mislim da se prave dobri koraci poput Zakona o finansijskoj podršci porodici i nekih zakonodavnih rešenja koja već imamo – naša žena je godinu dana na porodiljskom odsustvu koje može koristiti i otac. Moramo raditi na jačanju partnerske podrške i sa poslodavcima mnogo više da radimo da imaju razumevanja za usklađivanje roditeljstva i rada, objasnila je Đukić Dejanovićeva.

Naredne godine će mnogo veća sredstva biti izdvojena za populacionu politiku.

- Ove godine smo imali 130 miliona dinara, a 2018. ćemo imati 600 miliona, što je veliko povećanje. Imamo programe i za nacionalni nivo, ali i, pre svega, za lokalne aktivnosti. Svaka jedinica lokalne samouprave mora imati preslikanu situaciju države da bismo nešto uradili, istakla je ministarka.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2