Januar 26, 2021

 

postanska 30.10

Ispod školskog igrališta grobnica žrtava komunističkog terora?

By Decembar 05, 2017 0

Mladi istoričar iz Smederevske Palanke Nemanja Dević tvrdi da su komunisti u jesen 1944. godine svoje ubijene političke protivnike u Velikoj Plani sahranili na školskom igralištu, međutim ne navodi koje je školsko igralište u pitanju. 

Tragajući za dokumentima iz tog perioda on je u Arhivu Srbije pronašao dokument koji se odnosi na te zločine.

- Znamo da je u Velikoj Plani gde je ovaj dokument nastao najveće stratište nesrećnika koji su streljani 1944. godine na mestu gde je sada školsko igralište. Pa unuci sada igraju fudbal nad kostima svojih dedova, kaže Dević.

U izveštaju koji je ovaj istoričar otkrio, a koji je upućen Okružnom komitetu KPJ u Beogradu, partijski rukovodioci iz Velike Plane opisuju da je učestvovanje u streljanjima najbolja provera kandidata za prijem u Komunističku partiju.

- Iz priloženog spiska Ozne vidi se koliko smo ih do sada likvidirali. Trebalo bi još toliko da ih bude... Likvidaciju vrši bataljon. Vrše ih trojke i petorke, ali one ne znaju koga likvidiraju. Na likvidaciji isprobavamo ljude, jer to je jedan od najboljih načina, koji stoji na raspoloženju. Njegova odlučnost, revolucionarnost, beskompromisnost, mržnja prema neprijatelju - izražava se tu najbolje. Ko ne može da ubije neprijatelja, taj teško i skoro nikako ne može biti komunista, piše u dopisu.

Više pročitajte na portalu srbijadanas.com, klikom OVDE.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2