Juli 07, 2020

 

postanska 20.06.2020

Epidemija malih boginja i u Smederevu

Nakon što je Institut Torlak potvrdio pet slučajeva, a dva su još na proveri, i u Smederevu je prijavljena epidemija malih boginja, potvrdila je za Podunavlje.info dr Vera Jovković Kostić iz epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu.

- Sutra ćemo, kada iz Beograda stignu rezultati, znati i za dva slučaja za koje se sumnja. Svi oboleli imaju između 23 i 43 godine, samo je jedno dete od godinu dana koje nije vakcinisano. Za ostale osobe nije poznat vakcinalni status, oni sami ne znaju da li jesu ili nisu vakcinisani. Zbog karakteristike ove bolesti, koja se lako prenosi i vrlo je zarazna, očekuje se još novoobolelih, situacija se menja iz dana u dan – kaže dr Vera Jovković Kostić.
Kako prenosi Podunavlje.info, među obolelima su i dve medicinske sestre iz Smedereva, a izgleda da je epidemija stigla sa majkom i njenim jednogodišnjim detetom, koji su lečeni u smederevskoj bolnici, što je bio prvi slučaj morbila.
U Velikoj Plani i Smederevskoj Palanci još uvek je na snazi prijava epidemije. U Velikoj Plani je pet potvrđenih slučajeva, dva su i ovde još na ispitivanju, a dva su potvrđena u Smederevskoj palanci, gde je takođe još nekoliko na ispitivanju. Dakle, sada, zaključno sa današnjim danom, na području Podunavskog okruga ima 12 potvrđenih obolelih od malih boginja.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2