Januar 21, 2020

 

postanska dec

POČINJE OBNOVA ŠKOLA: 300 miliona za MEŠ "Goša" i kapitalni radovi u Goloboku

Ministar prosvete Mladen Šarčević, tokom posete Mašinsko-elektrotehničkoj školi "Goša" i Osnovnoj školi "Nikola Tesla" u Goloboku, naglasio je da se uverio u stručnost ljudi koji vode ove obrazovne ustanove, kao i da je zadovoljan načinom na koji Privremeni organ opštine Smederevska Palanka nastupa ka školama i Vladi Srbije.

Šarčević je direktore škola i predstavnike Privremenog organa upoznao da je Vlada Srbije pronašla način da se,uz pomoć Opštine, odblokiraju računi škola, radi normalnog funkcionisanja.

- Važno je da se svakoj lokalnoj samoupravi omogući da deca imaju najbolje uslove za školovanje. Nikakvi problemi ne mogu biti ispred toga, rekao je Šarčević.

U MEŠ "Goša", ministar je obećao da će škola biti renovirana do kraja godine, jer je značajna zbog specifične nastave potrebne srpskoj privredi.

- Oko 300 miliona izdvojili smo za renoviranje i opremanje ove škole. Njen značaj se ogleda u više aspekata, a prvenstvo u mogućnosti sprovođenja dualnog obrazovanja, koje ovde već daje rezultate, rekao je Šarčević.   

Tokom posete Goloboku, školi koja svoju delatnost obavlja u zgradi staroj dva veka, ministar je sa Privremenim organom dogovorio izradu projekta rekonstrukcije do kraja ove i početak građevinskih i drugih radova tokom 2019. godine 

221

- Upoznao sam se sa situacijom na terenu. Postoji dobra koordinacija između Privremenog organa i ministarstava. Na današnjem sastanku dogovorili smo rešavanje problema u školi u Goloboku. Do kraja godine biće urađen projekat sanacije, a naredne godine počinje renoviranje. Važno je očuvati ove škole, rekao je Šarčević.

On je dodao da će škola ući u poseban program produženog boravka, tokom kojeg će deci biti dostupni novi sadržaji i dodatna edukacija.

- Biće im ponuđeno učenje stranih jezika, programski sadržaji u oblasti kulture, informatike i mnoge druge, dodao je Šarčević.

Predsednik Privremenog organa Nikola Vučen zahvalio se ministru Šarčeviću na izuzetnoj podršci Vlade Srbije, koja u svim aspektima podržava ozdravljenje Smederevske Palanke.

- Nasleđeni dugovi ka prosveti, nastali pre 2016. godine, iznose 240 miliona dinara, čime je ugroženo funkcionisanje celokupnog obrazovnog sistema. To je jedna trećina celokupnog opštinskog budžeta. Bez podrške Vlade Srbije ove i druge probleme nikako ne bi mogli sami da rešimo, rekao je Vučen i dodao da je celokupan nasleđeni dug Opštine veći od tri milijarde dinara, ali i da Srpska napredna stranka ima rešenje.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2