April 16, 2021

 

posta 30.3.2021

Vršac uz podršku Evrope i Vojvodine dobio savremeni Dijagnostički centar

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Dr Slavoljub Bakalović", zahvaljujući donaciji Evropske unije, kroz projekat prekogranične saradnje „Poboljšanje zdravstvene nege u neurologiji i psihijatriji – duži život“ („Improvement of health care in neurology and psychiatry – longer life“) i donacijama Autonomne Pokrajine Vojvodine, sada ima savremeni Dijanostički centar.

Pacijenti iz Vršca i okolnih opština više neće morati da putuju na preglede skenerom u Beograd i Novi Sad, jer je vršačka SBPB "Dr Slavoljub Bakalović" dobila prvi CT aparat u tom delu Vojvodine. Skener je besplatan za sve zdravstvene osiguranike.
- Predviđeno je do 10 pregleda dnevno, rekla je direktorka specijalne bolnice dr Tatjana Voskresenski i istakla da ova ustanova svoje pacijente više neće morati da šalje u Klinički centar, te da će pravovremenom dijagnostikom podići kvalitet zdravstvene zaštite više od 100.000 stanovnika.
Otvaranju Diagnostičkog centra prisustvovao je i pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković, čije zalagnje Vršac neće zaboraviti.
-U poslednje dve godine, ovoj ustanovi smo dali 14 miliona dinara za nabavku medicinske opreme, a vrhunac je kupovina CT aparata. Njime će se raditi svi pregledi, a ne samo glave i vrata, kojima se prvenstveno bavi specijalna bolnica - rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković, dodajući da je trenutno u postupku nabavke još osam novih skenera i dve magnetne rezonance.
Dijagnostički centar je opremljen savremenom dijagnostičkom opremom. Rendgen uređaj i sistemom za digitalizovanu radiografiju, nabavljeni su zahvaljujući podršci APV, rendgen preko Uprave za kapitalna ulaganja, a sistem za radiografiju putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, upotpunjeni su 64-slajsnim CT skenerom, nabavljenim sredstvima IPA II fonda.
Projekat „Poboljšanje zdravstvene nege u neurologiji i psihijatriji – duži život“ sprovodi se preko INTERREG programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija i finansira iz IPA II fondova. 
Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „dr Slavoljub Bakalović“ Vršac ovaj projekat sprovodi sa još dve partnerske ustanove, Univerzitetom za farmaciju i medicinu „Viktor Babeš“ Temišvar i Opštom bolnicom „Sveti Luka“ iz Smedereva. SBPB Vršac je vodeći partner u projektu.
Implementacija projekta traje 24 meseca, a projekat je zvanično počeo 24. maja 2017. godine. Cilj projekta je unapređenje pruženih usluga u sektoru zdravstva, a svaki od partnera ima individualne ciljeve, aktivnosti i indikatore koje postiže tokom realizacije.
SBPB Vršac će sprovoditi program preventivne dijagnostike, nabavljajući opremu kao što je mobilni ultrazvučni aparat, te i uređaj za kompjuterizovanu tomografiju (64 slajsa), koji će se koristiti u projektne svrhe, a posle realizacije i ostati ustanovi. 
Osim unapređenja i ulaganja u svoje tehničke medicinske kapacitete, SBPB Vršac organizovaće i niz okruglih stolova, na kojima će se razmenjivati mišljenja, deliti iskustva i držati predavanja iz oblasti neurologije, psihijatrije i srodnih sektora. Po planu implementacije, održavaće se i promotivne konferencije, koje za cilj imaju promociju projekta, aktivnosti, donatora i korisnika sredstava.
Osnovne informacije o uređajima:
CT skener (kompjuterizovana tomografija), model Siemens "Go up" 64 slajsa, nabavljen iz sredstava EU, preko IPA II fonda preko programa prekogranične saradnje INTERREG IPA CBC Rumunija Srbija (učešće: 85% EU i 15% mi, a naš je deo finansirao Sekretarijat za finansije APV).
Novi Rendgen uređaj, nabavljen iz sredstava APV, uz sistem za kompjuteriovanu radiografiju, pa je ceo dijanostički kabinet elektronski uvezan i modernizovan.
Uz pomenuto, preko CBC projekta nabavljena je dodatna oprema u vidu radnih stanica (računara), specijalizovanog softvera za preglede glave i analizu podataka, uz server koji skladišti sve podatke i u skladu je sa svetskim standardima (DICOM protokol).

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2