Februar 26, 2020

 

postanska dec

VLADA SRBIJE: VIŠE OD TRI MILIONA EVRA ZA LEČENJE DECE

By Septembar 21, 2018 0

U prvoj polovini godine je iz budžeta Republike Srbije izdvojeno više od tri miliona evra za lečenje dece i odraslih u inostranstvu i 17 miliona evra za lečenje retkih bolesti, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Iz Vlade Srbije ovim saopštenjem odgovaraju na to što se, kako navode, jedan deo javnosti pita šta će Vlada Srbije institucionalno učiniti za lečenje dece i odraslih koji ne mogu uspešno da se leče u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Kako se navodi, u uverenju da se ovo pitanje pokreće u dobroj nameri i u najboljem interesu svih građana, iz Nemanjine 11 podsećaju da je prethodna vlada, na inicijativu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, u novembru 2014. godine, osnovala Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji kako bi, pored sredstava koja se daju iz RFZO, obezbedila dodatnu, institucionalnu pomoć za lečenje dece i odraslih u inostranstvu.

"Država je od osnivanja Fonda, za četiri i po godine, zaključno sa 30. junom 2018, iz sredstava RFZO-a i samog Fonda, na lečenje u inostranstvo uputila 1.975 dece i za to je platila oko 23 miliona evra, što je više od četiri puta veći broj dece, i dva i po puta više novca u odnosu na isti period od, na primer, 2009. godine", navodi se u saopštenju.

Mogućnosti za lečenje u inostranstvu pre osnivanja Fonda bile su veoma skromne, podsećaju u Vladi.

"Do 2014. godine, RFZO je bio jedina institucija koja je mogla da šalje naše građane na lečenje u inostranstvo o trošku države. Godine 2009. na lečenje u inostranstvo otišlo je 98 dece, a 2012. godine upućeno je 45 dece. Već 2014. godine, RFZO u inostranstvo šalje 120 dece, a 2015. godine 306 i Budžetski fond još 21 dete. Dakle, za samo jednu godinu više nego dva puta više u odnosu na 2009. i 2012. zajedno – dve godine kada Fond nije postojao", ističe se u saopštenju.

Lečenje obolelih od retkih bolesti 

Pored Fonda, za lečenje dece i odraslih u inostranstvu i RFZO-a, dodatna sredstva opredeljena su za lečenje obolelih od retkih bolesti, kroz Budžet za retke bolesti koji je osnovan 2012. godine, za koje je samo ove godine izdvojeno više od dve milijarde dinara ili gotovo 17 miliona evra, navodi Vlada.

Budžet za retke bolesti je poseban budžet u okviru budžeta Ministarstva zdravlja, a sredstva iz tog budžeta koriste se na osnovu odluke Komisije RFZO-a za lečenje urođenih bolesti metabolizma, koju čine lekari i predstavnici Nacionalne organizacije za retke bolesti (NORBS).

"Zahvaljujući boljem stanju u budžetu Republike Srbije, nakon reformi 2014. godine, sredstva za lečenje u inostranstvu, kao i za lečenje retkih bolesti, bilo da su opredeljena u Fondu za lečenje u inostranstvu, RFZO-u ili Fondu za retke bolesti, povećavana su svake godine", ističe se u saopštenju Vlade.

Fond za lečenje dece i odraslih u inostranstvu je, između ostalog, osnovan sa ciljem da se pacijentima i njihovim porodicama u svakom trenutku omogući sistemska, najbolja moguća podrška lečenju ukoliko ne mogu da se leče u Srbiji.

U saopštenju je istaknuto da su u radu Budžetskog fonda angažovani najbolji lekari.

Među njima su i prof. dr Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete, prof. dr Dejan Škorić iz Univerzitetske dečje klinike Tiršova, prof. dr Ljiljana Vujotić sa Odeljenja dečje neurohirurgije Klinike za neurohirurgiju KCS, doc. dr Svetozar Putnik sa Klinike za kardiohirurgiju KCS, prof. dr Marko Kadija sa Klinike za ortopediju, hirurgiju i traumatologiju KCS i drugi najpriznatiji specijalisti iz svih oblasti medicine koji se bave svakim pojedinačnim slučajem kako bi preporučili najbolji mogući tok lečenja, ustanove u inostranstvu i same lekare, navodi se u saopštenju.

Kako do pomoći

Vlada Srbije je pozvala građane da se, u situacijama kada je pomoć potrebna, obrate Budžetskom fondu pri Ministarstvu zdravlja na brojeve telefona 011 2656 384 i 011 3614 700 ili na adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Ustaljena je praksa da se, zbog prirode i važnosti zahteva, svi zahtevi koji stignu odmah uzimaju u razmatranje i u zavisnosti od dostupne dokumentacije rešavaju u najkraćem roku, navodi se u saopštenju.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2