Januar 25, 2021

 

postanska 30.10

VUČIĆ POZVAO NAZARBAJEVA DA POSETI SRBIJU

By Oktobar 09, 2018 0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je danas predsedniku Kazahstana Nursultanu Nazarbajevu da ta država u Beogradu otvori trgovinsko predstavništvo.

Vučić je takođe, na zajedničkoj pres konferenciji, pozvao predsednika Kazahstana da poseti Srbiju.
"Nastavićemo da razvijamo odnose, mnogo toga očekujemo od poslovnog foruma danas i od saradnje naših vlada", rekao je Vučić posle sastanka sa Nazarbajevim i dodao da se nada bližoj saradnji u mnogim oblastima.
"Verujem da je mnogo toga pred nama", rekao je Vučić.
On je zahvalio Kazahstanu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.
Predsednik Srbije istakao je, nakon razgovora sa predsednikom Kazahstana, da su odnosi dve zemlje odlični, ali da postoji dobra osnova i neiskorišćeni potencijal u trgovinskoj razmeni.
"Razmotrili smo sva najvažnija pitanja vezana za našu političku i ekonomsku saradnju. Drago mi je što se ponovo nalazim u Astani, koja me svaki put zadivljuje. Nema takvog grada u centralnoj Aziji koji se modernizuje i menja kao Astana. Oduševljen sam uspesima koje dostiže Kazahstan zahvaljujući predsedniku Nazarbajevu i njegovoj viziji“, rekao je on.
Izrazio je nadu da će predsednik Kazahstana uspeti da svoju zemlju do 2030. uvede među 30 najrazvijenih sveta.
"Naše veze su perspektivne i jako dobre i nadam se da će današnji susret doprineti daljem razvoju odnosa u svim sferama. Drago mi je da se politička saradnja nalazi na visokom nivou.
Sarađujemo i na međunarodnoj sceni. Zahvaljujem na čvrstom stavu Kazahstana u vezi vitalnih interesa Srbije vezanim za pitanje KiM i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu“, naglasio je on.
Vučić je istakao da se nada jačanju ekonomskih odnosa i povećanju robne razmene, te predložio da Kazahstan otvori trgovinsko predstavništvo u Beogradu.
Izrazio je nadu da će dve zemlje nastaviti praksu susreta na najvišem nivou, i da će Nazarbajev ukazati čast Srbiji i posetiti našu zemlju.
"Kažem hvala predsedniku Nazarbajevu za ono što čini na međunarodnom nivou podrške, što čini u svim sferama društvenog života i veza koje zajednički gradimo. Ovde je velika delegacija Srbije. U mali broj zemalja dolazi tako velika delegacija Srbije. Došli su da vide čudo koje ste napravili ovde. Ovo što ste napravili u Astani je pravo čudo. Pored šest ministara tu su i dva gradonačelnika, Beograda i Novog Sada, koji mogu da nauče mnogo toga od vas i prenesu u našu zemlju“, rekao je Vučić.
On je istakao da mnogo toga očekuje od poslovnog foruma, kao i saradnje naših vlada i ministarstava.
"Postigli smo prve rezultate u poljoprivrednoj i vojno-tehničkoj sradanji, nadamo se da ćemo ih imati i u u oblasti trgovine i građevinarstva. Hvala na poštovanju koje pokazujete prema Srbiji i uvek možete u svakom trenutku očekivati isto prema vašoj zemlji. Očkujemo vas uskoro u našoj zemlji. Iskoristićemo ovu priliku za što više sastanaka i uspostavljanja kontakata između minstara i poslovnih ljdi i to će doneti isključivo dobrobit oba naroda. Mi ćemo podržavati Kazahstan na međunarodnom nivou i uvereni smo da će Kazahstan uvek da nas podržava“, rekao je on.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2