April 16, 2021

 

posta 30.3.2021

VUČIĆ POČASNI PROFESOR UNIVERZITETA U ASTANI

By Oktobar 09, 2018 0

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću danas je, na Evroazijskom univerzitetu Gumiljov, dodeljena titula počasnog profesora, nakon što se obratio studentima u amfiteatru ove moderne obrazovne ustanove u Astani, istakavši da može da garantuje da će Srbija uložiti sve napore u očuvanju mira.

"Sproveli smo teške reforme, fiskalnu konsolidaciju. Danas mogu reći da je Srbija na dobrom putu. Uspeli smo da stvorimo suficit u budžetu treću godinu zaredom, a nemamo gas ni naftu. Šampioni smo u privlačenju dirketnih stranih investicija. Mislim da smo u ovoj godini treća zemlja u Evropi po privrednom rastu“, preneo je on studentima.
Rekao je da je ono što nas opterećuje situacija u regionu, te naveo da imamo problema sa Prištinom, to jest oko pitanja Kosova i Metohije.
"To je jedan od razloga što smo zahvalni Kazahstanu, jer je to zemlja koja u potpunosti poštuje teritrijalni integritet i suverenitet Srbije, koja smatra da treba sve sporove rešavati u UN“, naglasio je Vučić.
Kazao je da Srbija nastoji da taj problem reši kroz dijalog, pokušavajući da razume potrebe druge strane, da vidi da li će biti moguće da se nađe kompromisno rešenje.
"Međutim, za tango je potrebno dvoje. Ipak, uvek je bolje pregovarati deset godina sa nekim, nego ratovati“, podvukao je Vučić.
"Mogu da vam garantujem da ćemo uložiti sve napore da sačuvamo mir. To je jedini način da osiguramo razvoj u regionu“, naglasio je on.
Vučić je kazao da dolazi iz najveće zemlje Zapadnog Balkana, mada mala po teritoriji u poređenju sa Kazahstanom.
"Mislim da smo važna zemlja, neki bi rekli odlično pozicionirana, a neki da nismo baš srećni zbog tog geografskog položaja", rekao je i dodao da je zbog toga naša zemlja učestvovala u mnogim ratovima, da se uvek borila za svoju slobodu i platila veliku cenu za to.
Vučić je istakao da je impresioniran Kazahstanom kako vodi suverenu i nezavisnu politiku, što i on čini, ukazujući i da je to jedan od razloga što cenimo Kazahstan toliko i što imamo toliko postovanje od predsednika Nursultana Nazarbajeva.
"Jutros sam imao priliku da razgovaram o važnim pitanjima sa predsednikom Kazahstana i naučio sam mnogo o njegovim viđenjima politike, kao i situacije u svetu. Situacija u svetu je kompleksnija i komplikovanija nego ikada. Imamo multipolarni svet, u kojem postoji stotine interesa, koji su u sukobu jedni s drugima. Teško je predskazati, kao što je juče rekao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, šta će budućnost doneti“, podvukao je on.
Vučić je rekao da niko od međunarodnih eksperata ne bi mogao da predskaže nešto sa sigurnošću, jer je svet podeljen.
"Ja pokušavam da očuvam najbolje odnose sa svima, a jedna od tih zemalja je i Kazahstan“, dodao je on.
Srbija je, kako je istakao, na putu ka EU.
"Želeli bi da budemo članica Unije, ali smo jedina zemlja u Evropi koja nikada nije uvela sankcije protiv Rusije. To je bio jedan od naših načina da pokažemo koliko smo nezavisni i odgovorni. I dalje smo u istoj poziciji čuvanja tradicionalnih prijateljstava sa Rusijom, Kinom i drugima na istoku, a ujedno težimo ka što bržem članstvu u EU. To nije lako, i možete sigurno pretpostaviti koliko pritisaka smo izloženi“, naglasio je Vučić.
Rekao je da je činjenica da smo bili dovoljno snažni i hrabri u odbrani naših pozicija, nešto što nas povezuje sa Kazahstanom.
Ukazao je na Astanu, grad u kojem, svaki put kada dođe, vidi nešto novo.
"Vaš predsednik je izgradio novi grad u pustinji, gde ničega nije bilo. Kažem to jer se radilo o suvernoj odluci vašeg rukovodstva koje je sprovedeno na odličan način. Na isti način želimo i mi da izgradimo našu zemlju u modernu zemlju, koja poštuje sva prava, u kojoj vlada vladavina prava, a istovremeno se nadamo, poštujući druge narode da možemo da očuvamo mir, stabilnost u regionu“, rekao je on.
Govoreći o EU ukazao je da predstoje izbori za Evropski parlament, koji će voditi ka stanju u kojem će biti potrebna šira koalicija, što znači i mnogo interesa, što će slabiti EU.
Podsetio je i na aktuelne odnose SAD i Rusije, kao i na sukobljavanje regionalnih sila.
"Sve to nas vodi ka određenim nestabilnostima u svetu. Zato će uloga malih zemalja biti sve važnija. Na kraju će morati racionalnost da pobedi, jer će ljudi shvatiti koliko nam je važan mir“, dodao je on i izrazio nadu da će to razumeti i velike sile.
U holu Univerziteta, nakon predavanja, otkrivena je tabla sa imenom Aleksandra Vučića kao počasnog profesora, na zidu na kojem se nalaze imena mnogih važnih svetskih ličnosti, takođe sa zvanjima profesora tog univerziteta.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2