Juni 19, 2019

 

open view 810x100

BASNA SA IZVESNIM KRAJEM: Kako je prase zaradilo prvi milion (+18)

By Decembar 26, 2018 0

U jednoj šumi na brdovitom Balkanu rodilo se prase, crvene boje poput bulke. Bilo je različito i iz siromašne porodice. Roditelji su mu pružili koliko su mogli. A imali su kukuruza samo u kantici. Iako na prvi pogled zadovoljno, prase nije moglo da sakrije zavist, sujetu i neutaživu želju da sav kukuruz bude samo njegov.

Skromno školovana, sada već mlada svinja, nekako je uspela da se zaposli u magacinu sa bombonama. Nisu to bile obične, nego lekovite bombone. I svima su trebale. Gazdarica magacina bila je lisica, kojoj se pokvarenost svinje jako svidela. A i boja. I njeno krzno je bilo jarko crveno. Zbog simpatija, okretala je glavu, kao da ne zna, a znala je da svinja u mrtvačkom sanduku krade lekovite bombone i "valja" ih po privatnim malim radnjicama. Imala je i ona tal, o kojem se već godinama priča. Svi su bili srećni i zadovoljni. 

Međutim, ljubav je pukla, jer je crvena svinja iskoristila crvenu lisicu da otvori svoju prodavnicu lekovitih bombona. Ljubomorna lija, tražila je način da svinji naplati svu svoju ljubav. Setila se plavog radnog zeca, čiji čopor je bio najjači u gradu. Zanimljivo da su se i oni, plavi radni zečevi, farbali u crveno. Samo je mali zekan, plavog radnog zeca, bio drugačiji. Imao je svoj čopor, koji će, pokazaće godine, biti još jači. O tome drugom prilikom.
Dovitljiva crvena svinja, uspela je svojom šumskom inteligencijom i gomilom kukuruza da zavede plavog radnog zeca. Računala je svinja, bolje da ga uzmem za partnera, nego da me male lisice stežu. Jak je, jaka mu je družina, a ovi od malog zekana biće još jači. Koliko god da košta!   

Vremenom, svinja je toliko razvila posao da je pokupovala preko 40 ambara, silosa i drugih nekretnina. Da se druge životinje ne dosete, neke je, kao, iznajmila od šumara medveda na 99 godina za klip kukuruza mesečno, a neke je i na tuđa imena uknjižila. Uspela je svinja kod sebe da privoli i jazavce bankare. Kukuruza je bilo kao nikada. Čak je i orahe u šumi posekla, da bi imala kukuruz gde da parkira. A ako je neko hteo kod nje da parkira svoj kukuruz, morao je da plati. Na sat. 

Plavi radni zec, koji je u međuvremenu napustio svoj klan i počeo sa privatnom savetodavnom praksom, budno je zajedno sa malim zekanom, iza koga je sada stajao najjači čopor žečeva, motrio na stečeni kukuruz, ali se i starao da svi sve redovno plate. I plašio je druge. Kad je mogao sam, a kada nije malim zekanom. Jer, svinjin posao je i njegov posao. Mnoge živuljke bile su preplašene i oterane. Niko nije smeo ništa da kupi, da radi. Samo crvena svinja. Nije se plašio samo mravojed u miniću. O njemu kasnije.

Crvena lija iz magacina sa bombonama morala je da se povuče, a na njeno mesto došao je novi, naizgled nezaiteresovani lisac. Svinja se se brzo sa njim dogovorila o nabavci šargarepe i salate za sve zaposlene i njihove klijente. Nisu bili potrebni nikakvi ugovori. Plavi radni zec bio je garant.

Kukuruzno bogatstvo crvene svinje toliko se uvećalo, da je morao da se digitalizuje, kako bi sve mogao da prati. Uvođenje digitalizacije pratio je stari dabar. Novi naizgled nezaiteresovani lisac iz magacina sa bombonama pokušao je da se izvuče iz kombinacije koja je bila mnogo bolja za svinju nego za njega. Crvena svinja se dosetila i kao flaster liscu angažovala mladog, lukavog šakala, kojem su kandže postale preoštre, zubi u gladnim ustima sve šiljatiji, a alave crvene oči sve krvavije. Ako se lisac bude pravio pametan, pridaviće ga za tren. 

Znala je svinja da ga mladi, lukavi vuk posmatra kao slastan zalogaj, pa je rešila da promeni šumu. U novoj šumi izgradiće kuću za sve svinje, zajedno sa mravojedom u miniću. Koje nisu dobre ići će na klanje. I tu se može zaraditi dosta kukuruza. Preplašeni stanovnici ove šume plašili su se crvene svinje i ispunjavali su mu sve želje. Okretali su glavu kad god bi crvena svinja uradila nešto nečasno. 

Ali, jednog dana, u ovaj kraj spustiše se planinski vukovi, kakve nikada do sada stanovnici ovih šuma nisu videli. Probala je crvena svinja i njih da prevari, ali oni sa takvom vrstom nisu hteli da imaju za posla. Uplašila se svinja da će je pojesti, jer nije znala da planinski vukovi love samo jaku i zdravu divljač, koja pruža otpor, da zadovoljstvo bude potpuno. Od njih su i medvedi bežali. Brzo su ukrotili mladog, lukavog šakala, čiji zubi otupeše, a oči postadoše pitome i plave kao u janjeta. Plavi radni zec pravio se lud, a mladi zekan se više ni ne javlja kući. 

Crvenom svinjom se sada bave krtice birokrate, koje sa planinskim vukovima u zaleđu više nemaju nikakav razlog da udovoljavaju masnoj svinji. Lisac će da nastavi da vodi magacin sa bombonama, koji je svinjina ekipa godinama upropaštavala, zbog lične koristi. Samo da se planinskim vukovima ne učini da opet nešto mulja sa svinjom.

Neće matora crvena svinja više nikoga da kinji, naučiće da bude skromna i da sve radi po zakonu. Krtice rade svoj posao. Planinski vukovi nadgledaju. A za sva svoja dugogodišnja zlodela prema ostalim životinjama moraće da odgovara. I neće se vuci vratiti u planinu, koliko god svinja kukala. Tu su da zaštite sve one kojima je svinja otimala i samo sebi vukla, kao da će to moći i na onaj svet da odnese, u kovčegu u kojem je krala lekovite bombone.

Svi likovi u ovoj basni su izmišljeni i svaka sličnost sa onima koji žive oko nas je slučajna.   

Autor: Stanovnik mračne džungle kakvu likovi iz ove basne nikada nisu videli

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2