Juni 06, 2020

 

postanska 05.2020

ŠTETA ZA BUDŽET VELIKE PLANE: Pisko uzurpirao opštinske prostorije

Dejan Pisarević Pisko uselio se pre više od deset godina u prostorije koje se nalaze u prizemlju zgrade bivše Zemljoradničke zadruge Velika Plana, u površini od 24.75 kvadrata. Zemljoradnička zadruga je otišla u stečaj, njena imovina pripala je Republici Srbiji.

Predsednik opštine Velika Plana Igor Matković kaže da su opština i Republika Srbija, 25. septembra 2012. godine, zaključile ugovor, čiji je predmet regulisanje međusobnih odnosa vezanih za preuzimanje, čuvanje i privremeno korišćenje imovine Zemljoradničke zadruge, po kojem opština ima pravo da tu imovinu drugima daje na upotrebu, uz naknadu.

- To znači da je Pisko bio dužan da opštini, počev od 25. septembra 2012. godine plaća zakup prostorije. Pisko, do danas, opštini na ime zakupa nije platio ni jedan dinar. Čak šta više, bespravno, bez zaključenog ugovora o zakupu i bez ičije saglasnosti, uselio se u prostoriju veličine majmanje 28 kvadrata, koja se nalazi na spratu iste zgrade, kaže Matković. 

U toj prostoriji, saznajemo, instalirao je učionicu za svoju auto školu. Bez pravnog osnova koristi više od 53 kvadrata poslovnog prostora u državnoj svojini, u najstrožem centru grada, preko puta Osnovnog suda i za to ne plaća ni jedan jedini dinar.

- Kada je Srpska napredna stranka preuzela lokalnu vlast, Pisku je 13.januara 2016. godine upućen dopis da do 22. januara iste godine dostavi dokaz po kom osnovu koristi predmetne prostorije, a ukoliko to ne učini, da isprazni prostorije od lica i stvari i da preda ključeve. Nije dostavio dokaz po kom osnovu koristi prostorije, a nije se ni iselio, niti je ključeve predao opštini. I dalje, za sebe, pribavlja protivpravnu korist na štetu Republike Srbije i Opštine Velika Plana, kaže Matković.

Samo od oktobra 2012 godine, kada je cena zakupa po opštinskoj odluci iznosila  3,883 eura po kvadratu, pa do jula 2018. godine, Pisko je za sebe, na štetu opštine, protivpravno pribavio najmanje 13.000 eura. 
- Od jula 2018. godine, po novoj proceni nadležnog opštinskog organa, cena zakupa za prostor u prizemlju iznosi 11.682 dinara mesečno, a za prostorije na spratu 13.216 dinara mesečno, što ukupno čini 24.898 dinara. Za šest meseci to iznosi preko 1.200 eura, kaže Matković.

Koliko je za ove prostorije ošteti opštinu, pre 2012. godine, znaju on i oni koji su u ovoj opštini vršili vlast pre avgusta 2015. godine.

Nastaviće se...

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2