Oktobar 29, 2020

 

postanska 20.06.2020

Jasna nastavlja da finansira opoziciju

By Februar 20, 2019 0

Da su veze gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović sa bivšim režimom čvrste i neraskidive pokazuje njeno dugogodišnje drugovanje sa vlasnicom i urednicom lokalnog nedeljnika „Naše novine“ Vesnom Ristić, koja je svoje privatne novine pokrenula za vreme mandata Predraga Umičevića iz Demokratske stranke, podržavajući tada svaku odluku lokalne vlasti. 

Iako se javno deklarativno izjašnjavala protiv politike svojih nekadašnjih koalicionih partnera, Avramovićevoj to nije smetalo da nastavi da finansira ovaj list, koji se nikada nije kritički odnosio prema „promašajima“ lokalnih demokrata. Zato i ne čudi što više i ne prikriva da podržava opoziciju koja, doduše u malom broju, organizuje proteste i u gradu na Dunavu.

A na račun Ristićeve sve ove godine uredno su se slivala budžetska sredstva, ne samo za sufinansiranje medijskih projekata, već i po osnovu javnih nabavki male vrednosti, putem kojih su, kao jedini ponuđač, „Naše novine“, odnosno „Respect media“ kao izdavač, svake godine dobijale po nekoliko miliona dinara. 

I to je jedini medij koji je lokalna samouprava na taj način finansirala. Tako su, prema podacima do kojih je došlo ePodunavlje, 2016. godini „Naše novine“ su za usluge informisanja i oglašavanja Gradske uprave iz budžeta dobile 3,7 miliona dinara. Godinu kasnije ta cifra je bila „samo“ 3 miliona dinara, dok je prošle godine na račun firme Vesne Ristić iz gradske kase „leglo“ čak 5 miliona dinara. Kako saznajemo, isti iznos planiran je i za ovu, 2019-tu godinu.

Osim para iz budžeta, godinama unazad javna preduzeća i ustanove plaćala su svaku stranu u kojoj se pominju u ovom lokalnom nedeljniku, tako da je iznos kojim je podupiran rad ovih dnevnih novina, kada se sve sabere, znatno veći.

Ni to nije sve. „Pulenka“ Jasne Avramović pre nekoliko godina otvorila je i ugostiteljski objekat u samom centru grada, u šetališnoj zoni, u ulici Kralja Petra I, tako da je sebi obezbedila i „alternativne vidove“ prihoda.

Takođe, ona je glavni i odgovorni urednik televizije KCN Istok studio Smederevo, koja je počela sa radom zahvaljujući gradonačelnici, koja je tamo „uhlebila“. 

Poznato je da je sve ovo vreme Ristićeva jedna od nefromalnih savetnika gradonačelnice i da sve što u svojim novinama objavljuje prvo mora da „aminuje“ Avramovićeva.

Last modified on Sreda, 20 Februar 2019 15:02

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2