April 17, 2021

 

posta 30.3.2021

ADVOKAT ĐORĐEVIĆ U AFERI "GARAŽA": Kako je DS pljačkao Smederevsku Palanku!

Demokratska stranka, koja je opustošila Smederevsku Palanku, razvila je razne mehanizme za ispumpavanje novca iz budžeta. Učestvovali su i arogantni advokati, među kojima je prednjačio Vladimir Đorđević, otac organizatora propalih protesta Vuka Đorđevića. 

Klasičan primer je afera "Garaža", u kojoj je opština Smederevska Palanka oštećena za par stotina hiljada evra. Opštinski pravobranilac Zoran Stojkovac podneo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i nenamenskog korišćenja budžetskih sredstava u sticanju i saizvršilaštvu.  

Juna 2011. godine Vlastimir Ilić i JKP "Palanka Servis" sklopili su Ugovor o prodaji nepokretnosti, nedovršene, neuknjižene, nadzemno-podzemne garaže bez upotrebne dozvole, površine 556.31 kvadrat, po ceni od 180 evra po kvadratu. Po ovom ugovoru, prodavcu kao fizičkom licu, isplaćen je celokupan iznos iz budžeta Opštine Smederevska Palanka, iako prodavac nije ispoštovao ugovorne obaveze. 

Zbog isplate na privatan tekući račun, postoje elementi nedozvoljene trgovine, jer prodavac nije bio registrovan kao pravno lice koje se bavi izgradnjom i prodajom nekretnina, niti je taj iznos bilo gde registrovan za plaćanje PDV, poreza na prenos apsolutnih prava, poreza na dobit i druge poreske obaveze, što predstavlja sticaj niza krivičnih dela iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. To znači da nije oštećena samo Opština Smederevska Palanka nego i Republika Srbija. Takođe, u Katastru nepokretnosti prodavac je bio upisan samo kao korisnik parcele.

Ugovorne klauzule koje bi zaštitile Opštinu nisu aktivirane. Opština nije uvedena u posed, niti je sačinjen zapisnik o primopredaji, niti je ikada bilo koje vozilo Opštine ili "Palanka serisa" koristilo garažu. Tadašnji pravobranilac, koji je u to vreme stekao značajnu imperiju, nije se mešao u svoj posao. 

Tada na scenu stupa advokat Đorđević, koji se javno hvali podrškom Demokratskoj stranci. Za potrebe svojih stranačkih drugara i za masnu sumu, 2013. godine sastavio je drugi Ugovor o kupoprodaji iste garaže, ali različite kvadrature i cene, skoro 813 kvadrata za više od 12.6 miliona dinara. Novi ugovor bio je potreban kako bi se garaža naplatila po drugi put.

U "žutoj" Palanci, koju su pojeli lični interesi, debelo plaćeni Đorđević sačinio je krajnje nepravnički ugovor, bez ikakvih detaljnih elemenata, štur i nedefinisan, sa svega četiri člana, a potom je možda i "zaboravio" da kaže klijentu Iliću da nije po zakonu da se za istu stvar jednom kupcu puna cena naplati dva puta. 

Đorđević je itekako znao da njegov klijent nema registrovanu delatnost i da će njegovi prijatelji koji su vršili vlast veoma rado ugovoreni iznos uplatiti na račun prodavca kao fizičkog lica, tako da je znao i za sticaj niza krivičnih dela iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Očigledno su mislili su da će da vladaju večno. 

Tada se desila nova nebuloza. Iako je Opština dobrovoljno vršila isplatu ugovorene cene, Ilić je, po preporuci "žutih" pravnih savetnika, tužio Opštinu i lako od suda dobio pravosnažnu presudu da prinudno naplati skoro 9.3 miliona dinara. Ukupno je naplatio više od 24.6 miliona dinara. Opština je tužbu za povraćaj neosnovano stečenog iznosa podnela tek septembra 2016. godine, kada su "žuti pali sa vlasti. Parnica za ovo je još uvek u toku.

Lako je zaključiti da je advokat Đorđević sa namerom prikrivao bitne informacije koje bi mogle da utiču da se spreči šteta načinjena opštini Smederevska Palanka i Republici Srbiji. Sva krivična dela detaljno su opisana u krivičnoj prijavi podnetoj Tužilaštvu za organizovani kriminal, takođe tek kada su Đorđevićevi "žuti" srušeni sa vlasti. Jedna od 18.

Da sve bude crnje, garaža ni do danas nije građevinski završena, niti je dobijena upotrebna dozvola, niti je uknjižena pravno. Kada se šetate sa Đorđevićima, odšetajte i do garaže, uverite se. 

Toliko o advokatu Đorđeviću, čija je supruga sudija Osnovnog suda u Smederevu, i njihovoj brizi za stanovnike i budžet Smederevske Palanke.

Last modified on Ponedeljak, 04 Mart 2019 06:50

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2