Juni 19, 2019

 

open view 810x100

ĐORĐEVIĆI SVUDA, A PALANKA PATI I PLAĆA: Kad gospođa Mama pogazi sudijsku zakletvu?

Gospođa Mama, Aleksandra Đorđević, sudija Osnovnog suda u Smederevu, parničar arogantan na osnovu znanja, kada je polagala sudijsku zakletvu, zaklela se da će u svakoj prilici "održati poverenje u svoju nezavisnost i nepristrasnost". Pa nije to valjda samo zbog plate koja sudiji "znači garanciju njegove nezavisnosti i sigurnosti njegove porodice".

Svaki sudija, pre stupanja na funkciju, polaže zakletvu pred predsednikom Narodne skupštine i ona glasi "Zaklinjem se svojom čašću da ću svoju funkciju vršiti verno Ustavu i zakonu, po najboljem znanju i umeću i služiti samo istini i pravdi".

Pre zaklinjanja, moraju se ustanoviti moralne osobine koje sudija treba da poseduje. To su: poštenje, savesnost, pravičnost, dostojanstvenost, istrajnost i uzornost, a ponašanje u skladu sa tim osobinama podrazumeva čuvanje ugleda sudije i suda u službi i izvan nje, svest o društvenoj odgovornosti, održavanje nezavisnosti i nepristrasnosti, pouzdanosti i dostojanstva u službi i izvan nje i preuzimanje odgovornosti za unutrašnju organizaciju i pozitivnu sliku o sudstvu u javnosti.

A, šta kada je u pitanju supružnik, na primer advokat Vladimir Đorđević? Znamo da žena nije dužna da ga prijavi, jer na sudu može da odbije svedočenje zbog njegovih (ne)dela. Međutim, drugo je moralni aspekt, koji se odnosi na zakletvu sudije, tačnije na "u službi i izvan nje".

Prema brojnim svedočanstvima, sudija Aleksandra svom suprugu Vladimiru priprema sva dokumenta. Nije da on ne ume, nego je ona mnogo pametnija. Zato pitamo, kako se sudinici potkralo da njen suprug Vladimir, umesto pravobranioca Smederevske Palanke, 2013. godine sačini štetan ugovor između JKP "Palanka Servis" i njegovog današnjeg klijenta Vlastimira Ilića, a znao je da istu stvar Opštini naplaćuje po drugi put, da nije registrovan za tu delatnost i da krši brojne zakone? 

Zbog toga su građani Palanke oštećeni za više od DEVET miliona dinara! Opštinski pravobranilac je Tužilaštvu za organizovani kriminal podneo krivičnu prijavu. Treba li opet da citiramo sudijsku zakletvu?

Što se tiče javne pretnje tužbom sina gospođe Mame, pa nismo mi krivi što Vam je sin takav kakav jeste. Vi ste ga vaspitavali i obrazovali. Slike su javne, samo ih javnost nije dovoljno sagledala. Sada jeste i nema na čemu.

Gospođo Mama, a da podnesete ostavku zbog bruke i ogromne štete koju je izazvao Vaš suprug, ako već zbog sina nećete? Čisto morala radi...

Nastaviće se...

Autor: Aleksandar Čupić, glavni odgovorni urednik regionanog informativnog portala ePodunavlje

Last modified on Utorak, 05 Mart 2019 00:03

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2