Juni 03, 2020

 

postanska 05.2020

Počela "Bitka nacija"

U Smederevskoj tvrđavi počela je “Bitka nacija”, jubilarno, deseto Svetsko prvenstvo u istorijskim srednjevekovnim borbama, takmičenju koje se prvi put održava u našoj zemlji. U tri arene snage će do nedelje, 5. maja, odmeravati više od 2.000 učesnika iz 40 zemalja, sa svih pet kontinenata. 

Borbe se odvijaju u pet kategorija: dvoboji, odnosno, 1 na 1, zatim u timovima – 5 na 5, 12 na 12 i 30 na 30. Već prvog dana atmosfera je uzavrela, i na borilištima i na tribinama, a najviše podrške, očekivano, dobio je tim domaćina.
- Organizacija Svetskog prvenstva je u Srbiju došla zbog ogromnog rada svih nas ovde, nekoliko gradova je konkurisalo, ali Smederevo, pre svega Srbija, je pobedila. Naša organizacija, dobre borbe koje pružamo na Svetskim prvenstvima su preovladale. I mnogo dobra publika. U 5 na 5 ćemo se truditi da zadržimo naše mesto u prvih deset ekipa, u 12 na 12, gde smo novi, trudićemo se da zauzmemo što bolje mesto, u dualnim kategorijama očekujem prilično dobre uspehe od naših boraca, rekao je Aleksandar Urošević, kapiten tima Srbije.
Pravilima je predviđeno da je pobednik u borbi onaj ko ostane na nogama.
- U borbama koristimo pravo oružje, ono koje se koristilo u XII,XIV I XV veku, a to su dvoručna sekira, dvoručni mačevi, buzdovani, jednoručni mačevi, štitovi, sve, objašnjava Urošević.
„Bitka nacija“ neguje sportsko nadmetanje u duhu srednjevekovnog viteškog boja, što podrazumeva vitešku opremu i oružje, veštinu potrebnu za korišćenje tog oružja i poznavanje tehnika viteške borbe. 
- Takmičari iz 40 zemalja koje ćete ovde videti zaista se bore, onako kako su se nekada borili vitezovi. Naša misija je da ponovo uzdignemo srednjevekovne uzore časti. S moćnim oružjem, u teškim oklopima, povešće vas u jedinstven svet tradicije borenja, to je pravo putovanje kroz vreme, u doba srednjevekovnog viteštva – rekao je na ceremoniji otvaranja Eduard Eme, predsednik HMB, međunarodne organizacije koja organizuje “Bitku nacija”.
Za sve posetioce pripremljen je i bogat prateći sadržaj – promocija starih zanata, sajam zanatskih proizvoda, oklopa i kostima, a zainteresovani će moći da nauče streličarstvo. Tu su i nastupi brojnih domaćih i stranih bendova na gradskom trgu – smederevske Alogije, JU Grupe, Generacije 5, Ortodox Celtsa. Za dobru atmosferu u tvrđavi zaduženi su gosti iz Belorusije, muzički sastav “Spiritual Seasons”.
Pravi spektakl, najavljuju organizatori, za posetioce, ali i same učesnike, biće u nedelju, kada će prvi put u desetogodišnjoj istoriji „Bitke nacija“, biti organizovana velika „Bohurt“ bitka – 150 na 150. U glavnoj areni biće istovremeno 300 učesnika.

Last modified on Petak, 03 Maj 2019 09:49

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2