Maj 31, 2020

Izložba fotografija Ruskog geografskog društva

U galeriji smederevskog Centra za kulturu otvorena je izložba  fotografija  „Najlepša zemlja“ čiji je inicijator i organizator Rusko geografsko društvo.

- Reč je o izložbi radova finalista i pobednika Sveruskog fotokonkursa „Najlepša zemlja“, fotokonkursa Ruskog geografskog društva koji je medijski projekat širokih razmera posvećen očuvanju izvorne prirode Rusije i negovanju brižljivog odnosa prema životnoj sredini, preko umetničkih fotografija. Konkurs je prvi put organizovan 2015. godine, a od 2016. održava se jednom godišnje. U pravilima takmičenja nema ograničenja u odnosu na starosnu dob ili mesto stanovanja učesnika. Glavni uslov je da fotografije moraju biti snimljene na teritoriji Rusije, navode organizatori.

Na konkursu godišnje učestvuje više od 23.000 ruskih i stranih fotografa, koji pošalju preko 100.000 snimaka. Najstariji učesnik je imao 87, a najmlađi svega 5 godina.

Fotografije se razmatraju u sledećim nominacijama: „Narodi Rusije“, „Svet u našim rukama“, „Najlepša zemlja“, „Pejzaž“, „Životinje“, „Ptice“, „Makrosvet“, „Podvodni svet“, „Crno-bela priroda“, „Mladi fotograf“, „Nasleđe koje nestaje“,  „Iskonska Rusija“, „Industrijski pejzaž“ i „Nagrada – simpatije publike“. Radove učesnika ocenjuju Predsednik Ruskog geografskog društva Sergej Šojgu, kao i poznati fotografi i stvaraoci iz oblasti kulture, fotograf očuvane prirode Segej Gorškov, generalni direktor Prvog kanala Konstantin Ernst, generalni direktor Muzeja Moskovskog Kremlja Jelena Gagarina, režiser Timur Bekmambetov, reditelj Emir Kusturica i mnogi drugi. Kako bi glasanje bilo nepristrasno, izbor radova je bio anoniman – pregledajući fotografije članovi žirija nisu imali i imena njihovih autora.

Svako ko je želeo, mogao je da se nađe u ulozi žirija – najbolja fotografija u nominaciji „Nagrada – simpatije publike“ birala se putem otvorenog glasanja na sajtu projekta photo.rgo.ru

Radove izložene u Centru za kulturu Smederevo zainteresovani će moći da pogledaju do 12. maja.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2