Maj 31, 2020

Šešlak dobio još jedan spor po tužbi gradonačelnice Smedereva

Jovica Šešlak, vlasnik i direktor Televizije Smederevo, oslobođen je pred Osnovnim sudom u Smederevu optužbi za krivično delo uvrede, po privatnoj tužbi gradonačelnice Jasne Avramović, zbog teksta koji je početkom prošle godine objavljen na internet portalu „Smederevske novine“. 

Reč je o tekstu u kojem se iznosi sumnja o postojanju mogućnosti da gradonačelnica lobira da se posao sistematskih pregleda za radnike jedne velike kompanije, umesto Domu zdravlja, dodeli jednoj privatnoj klinici, koja je povezana sa njenim bratom, načelnikom hirurgije u smederevskoj bolnici Goranom Avramovićem. Za Avramovićevu je bila sporna najava u kojoj se pominju „bata“ i „seka“, kao i naslov nekoliko dana kasnije objavljenog teksta „Ko će kome, ako neće svoj svome...“, čiji je autor Jovica Šešlak. 
Prema presudi, Šešlak je oslobođen, jer „nije dokazano da je optuženi učinio delo za koje je optužen“. 
- Ova presuda može se posmatrati kao dokaz da tekstovi koje objavljujemo nemaju uvredljivu namenu, i da se trudimo da pre nego što nešto objavimo, to adekvatno i proverimo, u skladu sa kodeksom novinara. Sa druge strane, gledajući širu sliku, i ako znamo za sudske procese koje su imali Televizija Smederevo i Smederevske novine, a da smo optuživani bez osnova, može se govoriti i o svojevrsnom pritisku na medije aktuelne gradonačelnice, koja svojim autoritarnim stavovima javnost uskraćuje za informacije od javnog značaja. Takav katastrofalan odnos Jasne Avramović prema medijima odražava se i kroz diskriminaciju pojedinih glasila i kolega koji uporno nisu pozivani na događaje, iako je to zakonom o informisanju propisano kao obaveza nosilaca javnih funkcija, rekao je za naš portal Jovica Šešlak.
Inače, privatna tužba podneta je u aprilu prošle godine, a gradonačelnica se, iako tužilja, pojavila na samo dva ročišta.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2