Decembar 06, 2021

 

postanska 28.10.2021

Zloupotrebe i korupcija u Ekonomskoj školi Smederevo?

Na adresu Ministarstva privrede, Načelnika republičke prosvetne inspekcije, Školske uprave Požarevac i člana Gradskog veća opštine Smederevo upućen je zahtev za proveru regularnosti izvođenja profesionalne prakse učenika Ekonomsko trgovinske škole Smederevo, zbog samovlašća direktorke Violete Đorđević i sumnje u korupciju.

- Razlog za zahtev je odluka direktorke škole da učenike koji se školuju u obrazovnim profilima iz područja rada trgovina, ugostiteljstvo i turizam, tokom ove i prethodne godine, pošalje na profesionalnu praksu rade u Opatiji (hrvatska) i Kranjskoj Gori (Slovenija), kaže izvor našeg portala iz škole. 

Nastavničko veće, kao najviši stručni organ škole, ni ove ni prethodne školske godine nije obavešteno o ovoj odluci direktorke. Takođe, na sajtu škole ne postoji Godišnji plan rada za tekuću godinu, kao ni izveštaj ostvarenja ostvarenja Godišnjeg plana za prošlu godinu.

- Nosioce ostvarivanja prakse bira rukovodstvo škole, po samo njima znanim kriterijumima. Nastavničko veće ni o tim odlukama, o načinu njihovog donošenja i razlozima, nije obavešteno. Izabrani nosioci ostvarivanja profesionalne prakse, pored redovne plate za dati period, imaju i dodatnu novčanu naknadu, kao i pravo da sa njima besplatno borave članovi njihovih porodica. Visina tih naknada nikom nije poznata, ali se sumnja u ozbiljne zloupotrebe, koje prate koruptivne radnje, kaže naš izvor.

Ove školske godine, pored izabranih nosilaca ostvarivanja prakse, u Kranju Goru, na mesec dana, otišli su i direktorka škole Violeta Đorđević sa svojom decom i pomoćnik direktorke Vladimir Aleksić sa svojom porodicom. 

- Dok su đaci na praksi, a postoje indicije da privredni objekti nekom plaćaju njihovu angažovanje prikriveno praksom, direktorka i njen pomoćnik obilazili su destinacije u Sloveniji, Austriji i Italiji, što se nikako ne može nazvati adekvatnim nadzorom učenika na praksi, čime je i bezbednost učenika ugrožena. Zbog zauzetosti u inostranstvu, direktorka se nije pojavila na upisu učenika koji tek kreću u ovu školu, kaže naš izvor.

Sumnje u zloupotrebe i koruptivne radnje dodatno inicira činjenica da ni prošle ni ove godine nisu svi učenici išli na praksu u inostranstvo, nego samo odabrani, koji su za obavljanje prakse dobijali "novčanu nadoknadu".

- Učenici koje odabere direktorka idu u inostranstvo, gde rade i za to budu plaćeni. Novac ne dobijaju od vlasnika privrednih objekata u kojima rade praksu, nego "na ruke" od onih koji ih, kao, nadziru. Za to isto vreme, njihovi drugari praksu obavljaju u školskom restoranu i ugostitelsjkim objektima u Smederevu i za njih nema novčane nadoknade. Ovde se ne može govoriti o diskriminaciji dece, nego isključivo o zloupotrebama i drugim kriminalnim aktivnostima, kaže naš izvor.

Pomoćnik direktorke  ima privatnu poslastičarnicu u neposrednoj blizini školskog restorana Grand, sa kojim je "ostvarivao stalnu asaradnju".

- Nije poznato da li je ta saradnja firme u vlasništu Aleksića i školskog restorana jedan od razloga da Gradsko veće ovog meseca donese odluku da se školi oduzme Grand i ustupi na korišćenje Centru za kulturu Smederevo. Direktorka je o toj odluci obavestila Nastavničko veće putem SMS poruke - iz Slovenije. Inače, nastavničko veće nikada nije imalo uvid u rad školskog restorana Grand, dobitku koji ostvaruje i kako se ta sredstva koriste, kaže naš izvor.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2