Avgust 15, 2020

 

postanska 20.06.2020

ODLAZEĆA GRADONAČELNICE GDE JE 300.000 EVRA IZ EVROPSKE UNIJE?

By Septembar 24, 2019 0

O tome da su mnogi „veliki projekti“ koje je najavljivala gradonačelnica Jasna Avramović ostali mrtvo slovo na papiru, „Smederevske novine“ već su pisale, a među njima ima i onih završenih, za koja su sredstva dobijena iz donacija, koji nikada nisu stavljeni u funkciju.
Među njima je, već više od četiri godine zaboravljeno u javnosti, postrojenje za sakupljanje sporednih proizvoda životinjskog porekla, koje je u maju 2015-te godine svečano otvoreno u prisustvu tadašnjeg ambasadora Evropske Unije u Srbiji Majkla Devenporta, koje još nije proradilo jer objekat „nema visinu“ potrebnu za manevrisanje kamiona kojima bi se taj otpad odlagao na ovu lokaciju. Ovo je, kako saznaje naš portal, još jedna u nizu tema kojom su se u prethodnom periodu bavili nadležni organi, pa bi se možda moglo očekivati i utvrđivanje krivice gradonačelnice i još nekoliko lica odgovornih za „propuste“ zbog kojih projekat vredan 375.000 evra, nije u celosti realizovan.
Poseban problem u celom slučaju je, kako saznajemo, činjenica da je najveći deo sredstava za izgradnju ovog postrojenja, 275.000 evra, donirala Evropska unija, a objekat površine oko 200 kvadrata izgrađen u okviru odobrenog projekta „Sistem za sakupljanje sporednih proizvoda životinjskog porekla na teritoriji grada Smedereva i opštine Kovin“, trebalo je, kako se vidi, da koriste dve lokalne samouprave.
Prilikom svečanog otvaranja Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović zahvalila je EU i ocenila da ovaj „objekat ima veliki značaj za Smederevo i Kovin“. I nakon tog događaja, više ga nikad nije pomenula.
Projektom je predviđeno da se u objektu skladišti otpad u tri kategorije – prvu i drugu čine uginule i zaražene životinje, koje dalje idu na spaljivanje, a treća podrazumeva klanični otpad. Međutim, kamioni koji se koriste za transport, mogu da uđu, ali ne mogu odrade „kipovanje“ i sadržaj izbace na za to predviđeno odlagalište, jer visina objekta nije odgovarajuća. Nadzor nad radovima vršila je tadašnja Direkcija za izgradnju, koja više ne postoji.
Više od četiri godine nema odgovora na pitanje ko je odgovoran za to što je smederevska lokalna samouprava, na čijem je čelu gradonačelnica Jasna Avramović, praktično „proćerdala“ sredstva dobijena iz donacije EU, a da projekat za koji je novac utrošen nikada nije do kraja realizovan.

J. Šešlak

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2