Oktobar 29, 2020

 

postanska 20.06.2020

Trend ubrzavanja rasta broja zaraženih, ako treba, vanredno stanje i četiri meseca

U Srbiji je počeo trend ubrzavanja rasta broja zaraženih virusom korona, i naredni dani su veoma važni, poručila je premijerka Ana Brnabić.

- Danas sam u 15 sati sazvala Krizni štab, svi naši stručnjaci, epidemiolozi se slažu da je od juče počeo trend ubrazavanja i da su naredni dani važni. Zbog toga mi je drago da smo uveli dodatne, oštrije mere da bismo sačuvali penzionere starije od 65 i 70 godina, rekla je Brnabić na pres konferenciji.“Dani pred nama će biti veoma važni”, naglasila je premijerka.
Podsetila je da je danas 13. dan od kako je virus registrovan u Srbiji, sutra je tačno dve nedelje, te da se borba protiv korona virusa nastavlja, a da se nadležni pripremaju još adekvatnije i bolje za predstojeći period.
Brnabić je precizirala da je 48 od ukupno 89 zaraženih hospitalizovano, dok je šest pacijenata na respiratorima.
Dodala je da je jedan pacijent u KC Niš već nekoliko dana na respiratorima zbog sezonskog gripa, ali je naknadno testom utvrđeno da ima koronu.
Traži se način da penzije mogu da stignu i na kućnu adresu
Brnabić je izjavila da po nalogu predsednika Republike Vlada Srbije zajedno sa poštom i vojskom rade na rešenju da se svim penzionerima koji svoje penzije žele da dobiju u kešu - da im se to omogući.
- Znam da naše penzionere u ovom trenutku brine pitanje kako će moći da podignu penzije. Predsednik je dao nalog da nađemo način da na transparentan, efikasan i siguran način omogućimo da svi koji žele penzije u kešu, dobiju na kućnu adresu penzije, rekla je premijerka i navela da očekuje da će sa predlogom izaći u narednih 48 sati.
Premijerka je ocenila da je danas disciplina građana, posebno penzionera, u poštovanju odluka vlade u borbi protiv korona virusa na zavidnom nivou.
Podsetila je da je danas u 10 časova stupila na snagu zabrana kretanja, potpuna za starije do 65 godina u urbanim sredinama, a od 70 godina u ruralnim sredinama.
- Danas od 10 časova je njima podrška svih nas, celog društva, od ključnog značaja. Hvala i ostalim sugrađanima, jer je danas mnogo manja gužva na ulicama. Konačno smo shvatili da smo svi zajedno na istom zadatku, da bez borbe kao društvo nećemo pobediti, rekla je Brnabić, zahvalivši se starijim sugrađanima što su poštovali i što poštuju odluku.
Kaže da razume da u ovom trenutku nije lako našim penzionerima, da su mere izuzetno neprijatne, ali su pokazali veliko poštovanje prema svojoj državi i odgovornost prema sebi i porodicama.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2