Oktobar 29, 2020

 

postanska 20.06.2020

POVERENIK: Podaci o obolelima ne smeju da ugroze privatnost

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, U saopštenju dostavljenom medijima, navodi da pravovremeno i tačno informisanje javnosti izvesno može doprineti smanjenju uznemirenosti građana i sprečavanju nastanka panike.

Ali, naglašava, da je prilikom objavljivanja informacija o obolelim licima i potencijalno zaraženim licima potrebno voditi računa o tome da se time ne povređuje privatnost tih lica i ne otkriva njihov identitet.

Dodaje da se može objaviti samo minimum onih podataka koji je neophodan radi zaštite javnog zdravlja i smanjenja broja obolelih, jer, kaže, objavljivanje brojnih informacija o obolelim građanima, pored narušenog zdravlja, ugrožava i njihovu privatnost i dostojanstvo.

Poverenik je istakao i da u situaciji proglašenog vanrednog stanja, pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja nije suspendovano, ali da ostvarenje ovog prava treba prilagoditi novonastalim okolnostima.

Takođe, povodom odluke o uvođenju vanrednog stanja, poverenik je uputio apel građanima Srbije da se ponašaju u svemu u skladu sa merama Vlade Srbije.

Marinović je i pozdravio donošenje Uredbe o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja.

Osim toga, Poverenik je oštro osudio pojavu lažnih vesti i tim povodom izrazio zabrinutost i upozorio građane, posebno starije, da ne nasedaju na razne “ponude za pomoć” i da ne daju svoje podatke o ličnosti nepoznatim licima i bez ikakvog osnova, kako ne bi došli u situaciju da zbog toga pretrpe štetne posledice.

Marinović je i pozdravio saopštenje predsedavajuće Komiteta Konvencije 108 Alesandre Perući i Komesara za zaštitu podataka Saveta Evrope Žan-Filipa Voltera, u kojem su izneli stav o zaštiti podataka o ličnosti za vreme trajanja pandemije Kovida-19.

U tom saopštenju se ističe da zbog primene određenih mera za vreme pandemije Kovida-19, države moraju da obrate pažnju na to koliko te mere predstavljaju pretnju po demokratiju, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava, uključujući i prava na privatnost i zaštitu podataka o ličnosti.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2