Januar 27, 2021

 

postanska 30.10

Počela kampanja “Doniraj plazmu, spasi život”

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić označila je početak kampanje “Doniraj plazmu, spasi život”. Ona je pozvala sve izlečene od virusa Covid-19 da se jave i daju krv, kako bi njihova krvna plazma bila iskorišćena za lečenje obolelih.

 Naziremo svetlo na kraju tunela. Zvanično izlečenih je 534. Terapija krvnom plazmom se koristi u izvesnom broju zemalja. Na primer, u Francuskoj i Americi je tek u pripremi, a mi je već sprovodimo. I u ovoj fazi borbe možemo da pobedimo samo svi zajedno. Imate priliku da spasite bar jedan ljudski život, rekla je Brnabić i pozvala donatore da se priključe akciji.

Vesna Mijucić, direktorka Zavoda za transfuziju krvi, objasnila je da je plazma deo krvi u kome se nalaze antitela, koja predstavljaju pomoć osobi u borbi sa bolešću.

  • Njima se podižu njegove imune snage. Davalac može da bude svako od 18 do 60 godina, sa više od 60 kilograma, naravno, ko je preboleo ovu bolest. Zavod odavno uzima plazmu, ali nikada u ovakvoj situaciji. Davaoci su potpuno bezbedni, a davanje krvi traje od 45 do 60 minuta, rekla je Mijucić.

Sanja Radojević-Škodrić, direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, naglasila je da su uspeli da nabave svu potrebnu opremu.

  • Tehnička podrška koju smo imali od predsednika i premijerke je ogromna. Za sada radi samo jedan centar – Zavod za transfuziju krvi u Beogradu, a uskoro će i u KBC Vojvodina. U pripremi je i banka plazme, rekla je Radojević-Škodrić.

Predrag Đelevski iz Glogonja prvi je građanin Srbije koji je posle ozdravljenja od novog koronavirusa donirao krvnu plazmu.

Antitela koja je proizveo neko ko se izborio sa koronom daju se pacijentu i na taj način mu se pomaže uz standardnu terapiju.

Krvnu plazmu je moguće dati tri nedelje posle drugog negativnog testa, kada se pacijent još jednom testira.

  • Savetujem svakome ko bude mogao da učini isto i donira krvnu plazmu jer tako pomaže u ozdravljenju drugih ljudi, izjavio je Predrag Đelevski.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2