Juni 06, 2020

 

postanska 05.2020

U junu kraj radova na putu Markovac – Svilajnac

Opština Velika Plana uskoro dobija moćnu saobraćajnu vezu sa još jednom susednom opštinom.

Naime, radovi na potpunoj rekonstrukciji saobraćajnice Svilajnac – Markovac, koji su počeli u novembru  ali su značajno usporeni zbog vanrednog stanja, nastavljeni su punim intenzitetom.

Prva faza obnove saobraćajnice, čija je dužina šest i po kilometara, od Svilajnca, preko železničkog mosta na Moravi, do raskrsnice puteva prema Lapovu, odnosno auto-putu i Markovcu,  je pri kraju. Ojačana je kolovozna konstrukcija, urađeni potpuno novi ispusti, kolovoz proširen, tako da njegova širina iznosi šest i po metara.

Ostaje da se završe pešačke staze, deo trotoara i kolovoz obeleži saobraćajnom signalizacijom. Projektom je predviđena izgradnja pešačke staze od Svilajnca do Morave, sa obe strane kolovoza, širine između 120 i 150 cm.
Od raskrsnice za Lapovo do korita reke Rače uklonjen je stari asfalt, put je značajno proširen a most preko Rače je temeljno rekonstruisan i proširen za pola metra, uz zamenu svih elemenata saobraćajnog profila objekta.

- Deonicu do Rače ćemo uskoro asfaltirati a već smo počeli i sa radovima od Rače prema Markovcu. Na toj deonici imamo problem jer se ispostavilo da je osnova puta u mnogo gorem stanju, nego što to piše u papirima. Ko je putovao ovim pravcem zna da je stari put valovit, pun pregiba, što je ugrožavalo bezbednost saobraćaja. To je zbog toga što nije bila stavljena dovoljno kvalitetna podloga, pa je kolovoz tonuo. Mi sad moramo da promenimo verovatno kompletnu podlogu, iako to nije bilo predviđeno, kaže dipl. ing. Mihajlo Marković, direktor projekta.

Bez obzira na nepredviđene probleme, Marković ističe da je plan da radovi na rekonstrukciji budu završeni do 20. juna.

Za ovaj projekat Vlada Srbije izdvojila je 200 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena iz kredita dobijenog od Svetske banke, Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

U decembru mesecu predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvanično je pustio u saobraćaj potpuno rekonstruisani put od Velike Plane do Smederevske Palanke, za čiju obnovu je Vlada Srbije izdvojila 5.000.000 evra.

Iz Vlade Srbije i „Puteva Srbije“ je krajem prošle godine najavljeno da će nakon završetka puta Svilajnac – Markovac i saobraćajnice kroz Smederevsku Palanku, od ulaska u grad iz pravca Plane do skretanja za Azanju, početi radovi na rekonstrukciji puta Velika Plana – Krnjevo.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2