Februar 23, 2024

Zloupotrebe kartica za parkiranje osoba sa invaliditetom

By Decembar 17, 2017 0

Udruženje za promovisanje slobode izražavanja - Podunavska inicijativa, u okviru projekta „Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom“, ukazuje na jedan od oblika sekundarne diskriminacije osoba sa invaliditetom (OSI). Reč je o zloupotrebama koje se vrše u njihovo ime i na njihovu štetu, prilikom korišćenja neregularnih parking kartica za osobe sa invaliditetom na teritoriji grada Smedereva.

Upravnik JP Parking servis Smederevo, Dejan Bosić, je rekao za portal Podunavlje.info da je nepravilnost, odnosno zloupotreba kartica za parkiranje osoba sa invaliditetom uočena pre nekoliko dana, slučajno, kada su pronašli dva slučaja, a sumnjaju i na krivično delo falsifikovanje, o čemu će konačnu reč dati istražni organi, kojima će proslediti kompletnu dokumentaciju.
- Prilikom interne provere, pronašao sam dva identična matična broja na dva uverenja koje je meni dostavio podnosilac zahteva za izdavanje ove kartice. Kada sam tražio proveru po matičnom broju, dobili smo ime druge osobe koja je preminula 2015. godine. Međutim, proveravajući po tom zavodnom broju, dosšli smo do imena druge osobe. I kod drugog zahteva je uočena nepravilnost oko forme pisanja, koji se radi po istoj formi obrasca, samo se unose drugi lični podaci. Tu je izostavljen matični broj, a proverom te druge osobe, utvrdili smo da ne ispunjava uslov, procenat invaliditeta, za dobijanje kartice i koji je u zahtevu naveden od 80 odsto, a stvarno je 50 posto. Nisam još uvek uspeo da proverim nekoliko spornih godina, koliko su ove osobe koristile, tačnije zloupotrebljavale pravo na besplatno parkiranje, ali je zloupotreba evidentno vršena u ovoj godini. Takođe je uzurpirano mesto kome je namenjeno i zaista potrebno, osobi koja je ili nepokretna ili teško obolela, pojasnio je Bosić.
Upravnik je pre dve godine, uz saglasnost direktora i osnivača preduzeća, doneo odluku da se korisnici ovih kartica sa smederevskim registracionim oznakama, parkiraju na svim dozvoljenim mestima, a ne samo na obeleženim.
- Time smo hteli da, kao preduzeće, izađemo u susret osobama sa invaliditetom, da pomognemo tim ljudima koji imaju realan problem u vezi sa parkiranjem, na primer kod ulaza u bolnicu i na drugim mestima gde im je to pravo do tada bilo onemogućeno ili veoma komplikovano.
Do donošenja ove odluke, preduzeće je početkom svake godine trebovalo oko 200-250 kartica za osobe sa invaliditetom. Od tada je broj zahteva skoro udvostručen, pa je poslednji put naručeno oko 450, navodi upravnik i dodaje da osim ovih drastičnih primera, ima i drugih zloupotreba. Na primer, vozilo se registruje na osobu sa invaliditetom, drugo lice uzme ovlašćenje i automastski stiče pravo na besplatno parkiranje, kaže Bosić i dodaje da su u takvim situacijama nemoćni.
On izražava spremnost da se pomogne osobama sa invaliditetom, pri tome je, kako je rekao, zgrožen kakvim se sve prevarnim radnjama služe takozvane „normalne“ osobe iz ličnoh interesa, a na očiglednu štetu osoba kojima je pomoć zaista potrebna.
- Najblaže rečeno, sramota je čime se sve ljudi služe. Sada ćemo sve ove zahteve, od 2015. godine do danas, ima ih više od 1000, detaljno da pregledamo i sve predmete na koje sumnjamo da je učinjeno krivično delo, ili prekršaj, prosledimo nadležnim organima. Takođe, primorani smo da nadalje budemo veoma rigorozni, kako ne bi više dolazilo do ovakvih zloupotreba, zaključuje Bosić za Podunavlje.info.
Inače, na osnovu Pravilnika preduzeća JP Parking servis, u smederevskom slučaju osnov za dobijanje ove kartice iznosi 60 odsto invaliditeta, za razliku od Beograda i drugih gradova, kod kojih je taj prag, procenat invaliditeta viši i iznosi najmanje 80 odsto.
Parking karta za osobe sa invaliditetom omogućava besplatno parkiranje korisnicima na svim parking mestima na teritoriji grada Smedereva, a važi i za korišćenje obeleženih mesta za parkiranje OSI na nivou cele Srbije i Evrope.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2